Φύγαμε Επίδαυρο

Επίδαυρος, μία πόλη στην σκιά του θεάτρου.
Η μυσταγωγία του Φεστιβάλ -εμπειρία ανεπανάληπτη- η εκλεπτυσμένη κοσμικότητα της, οι βουτιές στις ήσυχες παραλίες, ο κάμπος με τις δίφορες λεμονιές και πορτοκαλιές, οι ελαιώνες, οι λουλουδιασμένες αυλές, το γραφικό λιμανάκι, η βυθισμένη Πολιτεία, το πυκνό πευκοδάσος που φτάνει στην θάλασσα, οι νύχτες μετά την παράσταση στο meeting point disco Capaki -του ποδηλατιστή Ηλία και της Αγγελικής- με τους εγχώριους και ξένους σταρ να γίνονται ένα με τους υπόλοιπους θαμώνες.

 

Φύγαμε Επίδαυρο
Φύγαμε Επίδαυρο

 

Γιατί Επίδαυρο;

Η Επίδαυρος τα έχει όλα.
Πολιτισμό, φύση, διαδρομές σε βουνό και θάλασσα, καλό φαγητό και διαμονή για όλα τα γούστα και βαλάντια – camping, ξενοδοχεία και δωμάτια.

Αγαπημένος προορισμός που προσωπικά μ’ αρέσει και στην «χειμερία νάρκη» του, με τους λιγοστούς κατοίκους, αλλά την απολαμβάνω και την περίοδο των παραστάσεων.

 

Φύγαμε Επίδαυρο
Φύγαμε Επίδαυρο

Sightseeing στο λιμάνι και καφεδάκι με θέα ιστιοπλοϊκά ή βόλτες στα απομεινάρια της Ακρόπολης και των Ρωμαϊκών τειχών, τους Μυκηναϊκούς τάφους και το μεγαλοπρεπές στολίδι της Παλαιάς Επιδαύρου, το Μικρό Αρχαίο Θέατρο στην βόλτα στο Νησί.

Αρχαίο Θέατρο

Οι παραστάσεις στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου είναι μια μοναδική εμπειρία.
Είναι κάτι που δεν μπορεί να περιγραφεί με λέξεις, αλλά αν αφεθείς, σίγουρα θα το αισθανθείς εκεί κάτω από τον έναστρο ουρανό και τα τζιτζίκια.

 

Φύγαμε Επίδαυρο
Φύγαμε Επίδαυρο

 

Πριν από 50 χρόνια όταν η Μαρία Κάλλας απαιτούσε να απομακρυνθούν από τα δέντρα τα τζιτζίκια περιμετρικά του αρχαίου θεάτρου προκειμένου να μην ακούγεται τίποτα άλλο πλην της φωνής της ο Αριστοτέλης Ωνάσης, ξεκαρδίστηκε στα γέλια.

Η περιοχή της Αρχαίας Επιδαύρου είναι μια συγκεκριμένη διαδρομή που αγαπώ.
Είναι η αγιότητα του τοπίου, οι πρόβες που ακούω ή παρακολουθώ πριν από την παράσταση, τα τζιτζίκια, οι γραμμές και τα ανθρώπινα μεγέθη των βουνών και των δέντρων …

Είναι η ανθρώπινη διάσταση των 12 Θεών μας.

Η νοητική ανάταση, ο θαυμασμός και η ηρεμία είναι τα συναισθήματα που κυριαρχούν στους επισκέπτες.
Δεν είναι τυχαίο ότι βρίσκεται ανάμεσα στους ναούς και τα λουτρά, όπου οι πεζοπόροι πήγαν από μακριά για να θεραπευτούν από τα…βάσανα τους.

Οι Αρχαίοι Έλληνες έχτισαν ένα ακουστικά τέλειο θέατρο στην Επίδαυρο που είναι ζωντανό ακόμα και σήμερα, πάνω από δύο χιλιάδες χρόνια αργότερα.

Ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Ελληνικής κληρονομιάς. Εντυπωσιάζει με την ευελιξία της ακουστικής του και τις αρμονικές του διαστάσεις που δένουν αρμονικά με την γύρω περιοχή.

Φύγαμε Επίδαυρο
Φύγαμε Επίδαυρο

Το δάπεδο της ορχήστρας -σε αντίθεση με τα άλλα αρχαία θέατρα που είναι μαρμάρινα- είναι στρωμένο με χώμα και περιβάλλεται από πέτρινο δακτύλιο. Μεταξύ της ορχήστρας και της κοιλότητας υπάρχει ένας μαρμάρινος διάδρομος για καλύτερη ακουστική.

Οι χειροτέρες παραστάσεις που έχω παρακολουθήσει;
Αυτές που έχουν μικρόφωνα φυσικά -μία “μόδα” που δυστυχώς συναντάμε τα τελευταία πέντε χρόνια…απλά ιεροσυλία, ηχορύπανση και κακή αισθητική.

Αφού θα φτάσετε μέχρι το Θέατρο επισκεφθείτε και το Ασκληπιείο. Εδρα του θεού ιατρού της αρχαιότητας και το σημαντικότερο θεραπευτικό κέντρο όλου του ελληνικού και ρωμαϊκού κόσμου.

 

Φύγαμε Επίδαυρο
Φύγαμε Επίδαυρο

Το κύριο ιερό της Επιδαύρου, που η φήμη και η αναγνώριση της σημασίας του γρήγορα ξεπέρασαν τα όρια της Αργολίδας και θεωρήθηκε από όλους τους Έλληνες ο τόπος όπου γεννήθηκε η ιατρική. Περισσότερα από διακόσια ιαματικά κέντρα σε ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο θεωρούνταν ιδρύματα του.

Βουτιές

Στην Επίδαυρο δεν θα πλήξεις ποτέ. Η ευρύτερη περιοχή ενδύκνειται για εξορμήσεις σε θάλασσα ή βουνό.

Για βουτιές στην Παλιά Επίδαυρο και στον Σαρωνικό, οι επιλογές πολλές.

 

Φύγαμε Επίδαυρο
Φύγαμε Επίδαυρο

 

Και ξεκινάμε από την “Ατλαντίδα της Αργολίδας ”, την Βυθισμένη Πολιτεία της Επιδαύρου, ένα αξιοθαύμαστο θέαμα την παραλία Καλυμνιός, στην ακτή της Επιδαύρου και σε βάθος μόλις 2 μέτρων.

Η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη είτε με βάρκα είτε κολυμπώντας. Βάλτε μία μάσκα και θαυμάστε ότι έχει απομείνει από το τμήμα της αρχαίας πόλης που έχει βυθιστεί. Αλλά και στα νερά αχνοφαίνονται τα απομεινάρια της.

Φύγαμε Επίδαυρο
Φύγαμε Επίδαυρο, με το κανό για την “Βυθισμένη Πολιτεία”

Στις παραλίες Νησί ή αλλιώς παραλία της Σπηλιάς (δίπλα στο Μικρό Θέατρο στα δεξιά του λιμανιού της Παλιάς Επιδαύρου ), Γιαλάσι (εκεί βρίσκονται και τα οργανωμένα κάμπινγκ, πολλά beach bars και ταβέρνες), η παραλία της Βαγωνιάς (στη δεξιά είσοδο του λιμανιού πίσω από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου.

 

Φύγαμε Επίδαυρο
Φύγαμε Επίδαυρο

Από εκεί αν ακολουθήσετε το μονοπάτι μέσα από το πευκοδάσος θα βρεθείτε στο Καλαμάκι (με τα πεύκα του να αγκαλιάζουν ως το κύμα), στην Πολεμάρχα (από δύσκολη χωμάτινη διαδρομή ανάμεσα σε Νέα και Παλιά Επίδαυρο, αλλά ο κολπίσκος απλά δεν υπάρχει -στην ουσία είναι δύο υπέροχες ακρογιαλιές μη οργανωμένες που σκιάζονται από ένα πυκνό πευκοδάσος).

Φύγαμε Επίδαυρο
Φύγαμε Επίδαυρο

Off road διαδρομές

Βόλτες παρά θιν’ αλός αλλά και εξορμήσεις 4×4 σε χωματόδρομο προς το χωριό Πελεή, με στόχο την Μονή Αυγού. Σαν αετοφωλιά, ριζωμένη σε μία απότομη χαράδρα.

Φύγαμε Επίδαυρο
Φύγαμε Επίδαυρο

Στέκει εκεί στον βράχο, σε μια τοποθεσία άγριας φυσικής ομορφιάς, στην είσοδο του Ραδιανού φαραγγιού.

Η διαδρομή παράλληλα με τον ποταμό Ράδο ή Σέλλας – τον οποίο θα διασχίσετε λίγο πριν ανηφορίσετε για το βουνό, μέσα από πευκοδάση και βλάστηση σε αρκετά μεγάλο υψόμετρο- θα σας μαγέψει.

Διαμονή-Φαγητό-διασκέδαση

 

Η διαμονή στην Επίδαυρο ποικίλλει  σε τιμές, ανάλογα με την εποχή.

Φύγαμε Επίδαυρο
Φύγαμε Επίδαυρο

Μπορείτε να βρείτε θέση για σκηνή σε camping ή να νοικιάσετε τροχόσπιτο, να μείνετε σε ξενοδοχείο από 50€ (2κλινο/πρωινό) ή ενοικιαζόμενο διαμέρισμα για 4 άτομα από 40€ ή ενοικιαζόμενο δωμάτιο από 70€ (2κλινο/πρωινό).
Για σπίτι -κοντα στην θάλασσα- Airbnb (2 έως 4 άτομα) οι τιμές ξεκινούν από 30€/ημέρα.

Πολλές και οι επιλογές σε εστιατόρια και ταβερνάκια.

 

Φύγαμε Επίδαυρο
Φύγαμε Επίδαυρο, στα “Κλήματα” θα φας…μαμαδίστικα

 

Προτείνω όμως ανεπιφύλακτα “Τα κλήματα”. Το προτιμώ γιατί απλά, τρώω καλά σπιτικά φαγητά σε μία λουλουδιασμένη τεράστια βεράντα με θέα στον κόλπο της Επιδαύρου.

Δοκιμάστε γευστικά μαγειρευτά, ντόπια κρέατα και καλό χύμα κρασί.

Και όλα αυτά σε τεράστιες μερίδες, τιμές λογικές και άψογο σέρβις ακόμα και όταν γίνεται το αδιαχώρητο -όπως μετά τις παραστάσεις του Αρχαίου θεάτρου.

Για τις νύχτες disco Capaki, η απόλυτη επιλογή. Λειτουργεί ανυπέρβληπτη από το 1981.

 

Φύγαμε Επίδαυρο
Φύγαμε Επίδαυρο, disco Kapaki -παράδοση γενεών

 

Πολλά αντίστοιχα club του είδους που άνοιξαν κατά καιρούς δεν μπόρεσαν να την εκτοπίσουν.

Το γλέντι ξεκινά μετά την μία και ο ήλιος θα σας βρει ακόμα στην πίστα.

Σύνηθες το φαινόμενο όλοι οι θαμώνες να γίνονται ένα και μην απορήσετε αν βρεθείτε να χορεύετε παρέα με κάποιον αστέρα του Χόλιγουντ . Νομοτελειακά όλοι στην πίστα της καταλήγουν.

 

Φύγαμε Επίδαυρο
Φύγαμε Επίδαυρο

Επίδαυρος λοιπόν.

Ενας προορισμός «πλήρεις εμπειριών», παντός καιρού, σε απόσταση ανάσας από την Αθήνα, που μπορείς να πας με ΙΧ ή με ΚΤΕΛ.