Ταξίδια μεταμόρφωσης

Ταξίδια μεταμόρφωσης ή transformational travel. Οταν τα εξωτερικά τμήματα της διαδρομής αποκαλύπτουν το εσωτερικό ταξίδι. Η νέα τάση των ταξιδιωτών της περιπέτειας που κρατά την αδρεναλίνη σε χαμηλά επίπεδα, λέει “όχι” στον κίνδυνο, “ναι” στην αυθεντικότητα και εμπνέει για αλλαγές στην ζωή μας. 

Ταξίδια μεταμόρφωσης
Ταξίδια μεταμόρφωσης

Τα ταξίδια μεταμόρφωσης είναι η εξέλιξη των βιωματικών ταξιδιών σύμφωνα με τους ειδικούς. Οι οπαδοί τους αναζητούν νέες εμπειρίες που δείχνουν άλλους δρόμους στην ζωή και σηματοδοτούν αλλαγές. Μέσα από τις προκλήσεις σε βάθος σε φύση και πολιτισμό αναπτύσσονται προσωπικά και αλλάζουν την ζωή τους ή την οπτική που αντιμετωπίζουν τα πράγματα. 
Έρευνα που πραγματοποίησε πρόσφατα ο Σύνδεσμος Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Τουρισμού Περιπέτειας, σε συνεργασία με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Καλιφόρνια, έδειξε ότι το μεγαλύτερο κίνητρο για τους ταξιδιώτες περιπέτειας είναι η αναζήτηση εμπειριών μεταμόρφωσης.

 

Ταξίδια μεταμόρφωσης
Ταξίδια μεταμόρφωσης

Οχι δεν μιλάμε για extreme καταστάσεις. Η έρευνα αποκαλύπτει ότι ο κίνδυνος δεν είναι μέσα στις προτεραιότητες των ταξιδιωτών περιπέτειας. Μιλάμε για ταξίδια backpacking, ταξίδια στην φύση με σεβασμό στο περιβάλλον και ήπιες δραστηριότητες όπως πεζοπορία, ποδήλατο, ταξίδια σε πολιτισμούς και καταστάσεις που θα μας φέρουν ακόμα πιο κοντά στον εαυτό μας. Αυτά είναι τα ταξίδια μεταμόρφωσης.
Τα ταξίδια που προσδίδουν νόημα στη ζωή μας όπως για εθελοντισμό και βοήθεια σε τοπικές κοινότητες ή για γνωριμία με την πολιτιστική κληρονομιά μιας άλλης χώρας -σε πολιτισμούς διαφορετικούς από τον δικό μας. 

Ταξίδια μεταμόρφωσης
Ταξίδια μεταμόρφωσης

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι ο κίνδυνος δεν είναι μέσα στις προτεραιότητες των ταξιδιωτών περιπέτειας καθώς αναζητούν να βρίσκονται σε φυσικό περιβάλλον, να μαθαίνουν και να βιώνουν εμπειρίες.
Το Transformational Travel Collaborative, σκιαγραφεί το προφίλ των οπαδών του είδους:
Ταξιδεύουν με πρόθεση, με ανοιχτό το μυαλό και την καρδιά.
Γίνονται ένα με τους κατοίκους του προορισμού για να ανακλύψουν τον πολιτισμό τους.
Αναζητούν την πρόκληση στην φύση, σε πνευματικές και πολιτιστικές εμπειρίες.
Μέσα από προσωπικό προβληματισμό, αναζητούν το νόημα της ζωής.
Στην…υπερσυνδεδεμένη εποχή μας με τα ταξίδια να κυριαρχούν στον επιφανειακό κόσμο των social media είναι τουλάχιστον παρήγορο ότι ο ταξιδιώτης του 2017 αναζητά μία ουσιαστική αλλαγή μέσα από την επανασύνδεση του με την φύση, τις ανθρώπινες αξίες και τον πολιτισμό. Μία αλλαγή που μέσα από την πρόκληση της υψηλότερης συνείδησης κάνει το ταξίδι εργαλείο για την προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη.