Πάσχα με Κυκλαδίτικο χρώμα σε Κέα και Τήνο

Last minute και φθηνοί Πασχαλινοί προορισμοί. Πάσχα στις Ανοιξιάτικες Κυκλάδες με επιτάφιους στην θάλασσα, κάψιμο του Ιούδα σε βάρκες, αμέτρητα παραδοσιακά Πασχαλινά έθιμα αναλλοίωτα στον χρόνο. Ατμόσφαιρα κατανυκτική, αύρα θαλασσινή και ξεχωριστή γοητεία στο γραφικότερο νησιωτικό σύμπλεγμα της χώρας στα Κυκλαδονήσια στο Αρχιπέλαγος.

Πάσχα με Κυκλαδίτικο χρώμα σε Κέα και Τήνο
Πάσχα με Κυκλαδίτικο χρώμα σε Κέα και Τήνο

Μαγικό Πάσχα, ναι αυτό είναι το Πάσχα στις μοναδικές Κυκλάδες. Εποχή ιδανική για να επισκεφθείτε νησιά που το καλοκαίρι σφύζουν από κίνηση.  Για φθηνά Πασχαλινά ταξίδια προτείνουμε δύο Κυκλαδίτικους προορισμούς κοντά στην Αθήνα. Κέα ή Τζιά και Τήνο.
Η Κέα, ντυμένη με τα πιο όμορφα χρώματα της Ανοιξης, μετατρέπεται στον ιδανικό προορισμό για τις ημέρες του Πάσχα. Καθώς είναι το πιο κοντινό νησί των Κυκλάδων αποτελεί μία εύκολα προσβάσιμη όαση κοντά στην Αθήνα.
Τα έθιμα των ημερών, η κατανυκτική ατμόσφαιρα, τα φρεσκοασβεστωμένα σοκάκια, γεύσεις και αρώματα παραδοσιακής κουζίνας και το θαλασσινό αεράκι κάνουν κάθε χρόνο την εποχή αυτή μοναδική. Η Τζιώτικη ύπαιθρος, τα αρχαία μονοπάτια και η αρχαία πόλη της Καρθαίας γίνονται θησαυροί προς εξερεύνηση και αποκαλύπτουν μία όψη της Κέας που λίγοι γνωρίζουν.
Την Μεγάλη Παρασκευή, το απόγευμα ο επιτάφιος στην Κορησσία, καταλήγει μέσα από τα δρομάκια της μέχρι το πλοίο και αμέτρητα βεγγαλικά φωτίζουν το βραδινό ουρανό. Στην Ιουλίδα, οι τρεις επιτάφιοι καταλήγουν μέσα από σοκάκια και παραδοσιακά στεγάδια στην κεντρική Πλατεία και εκεί ψέλνουμε όλοι μαζί σε κλίμα κατανυκτικό.

Πάσχα με Κυκλαδίτικο χρώμα σε Κέα και Τήνο
Πάσχα με Κυκλαδίτικο χρώμα σε Κέα και Τήνο

Ανήμερα το Πάσχα τσαμπούνες και τουμπιά πλημμυρίζουν με τις μελωδίες τους το νησί και χορός στήνεται σε κάθε αυλή. Το απόγευμα καίγεται ο Ιούδας στην Ιουλίδα, στο Βουρκάρι και στον ΟΤζιά, είτε πάνω στις πλαγιές είτε μέσα σε βαρκάκια.
Διαμονή από…
 70€ ημέρα/2κλινο/πρωινό
 80€ ημέρα /4κλινο διαμέρισμα/ημέρα
 128€ ημέρα βίλα/ 6 άτομα
Ακτοπλοϊκά εισιτήρια από Λαύριο
 24€/άτομο/επιστροφή/οικονομική θέση με συμβατικό πλοίο (1 ώρα) 

Πάσχα με Κυκλαδίτικο χρώμα σε Κέα και Τήνο
Πάσχα με Κυκλαδίτικο χρώμα σε Κέα και Τήνο

Η Τήνος φέτος που συμπίπτει Πάσχα Ορθόδοξων και Καθολικών συνδυάζει την κατάνυξη με το παραπάνω. Η φύση στα καλύτερα της με όλες οι αισθήσεις να συμμετέχουν. Τα χρώματα από τη θάλασσα, ο ουρανός και τα λουλούδια συνθέτουν έναν απίστευτο καμβά και οι μυρωδιές από τα σπάρτα και τα αγριόχορτα σε μαγεύουν και δίνουν αυτό το συναίσθημα της πληρότητας και της ηρεμίας.
Μοναδικό βίωμα η αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου στην Μεγαλόχαρη και στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας του Ροδαρίου, γιατί ας μην ξεχνάμε ότι χαρακτηριστικό του νησιού είναι η συνύπαρξη Ορθοδόξων και Καθολικών που ζουν αρμονικά με σεβασμό στις θρησκευτικές εκδηλώσεις και λατρείες κάθε Δόγματος. Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής οι Επιτάφιοι από όλες τις ενορίες καταλήγουν στην εξέδρα, στην παραλία της Χώρας της Τήνου όπου συναντιούνται. Ο Επιτάφιος της ενορίας του Αγίου Νικολάου μπαίνει μέσα στην θάλασσα μαζί με τον ιερέα και τα εξαπτέρυγα, στην παραλία «Καλάμια», ενώ ταυτόχρονα, στη βραχονησίδα απέναντι ανάβουν φωτιά σε τρεις Σταυρούς και καΐκια σφυρίζουν, αποδίδοντας τιμές, στην μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα. Μετά το πέρας της ακολουθίας, νέοι γυρνούν στο νησί προσπαθώντας να ανάψουν όσα περισσότερα καντήλια μπορούν στα ξωκκλήσια.
Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, στη λειτουργία της πρώτης Ανάστασης, ο ιερέας ραίνει τους πιστούς με λεμονόφυλλα. Το βράδυ μετά την Ανάσταση στο λιμανάκι του Πανόρμου, αν ο καιρός είναι καλός, το γλέντι στήνεται με βιολιά.

Πάσχα με Κυκλαδίτικο χρώμα σε Κέα και Τήνο
Πάσχα με Κυκλαδίτικο χρώμα σε Κέα και Τήνο

Χαρακτηριστικό της Κυριακής του Πάσχα είναι οι τριμπονιές στον Πύργο και το μπαρούτι δεν έχει σταματημό. Την Δευτέρα του Πάσχα δίνουν όλοι ραντεβού στην Καρδιανή με το γλέντι και τον χορό να ξεκινούν από νωρίς, ενώ στο χωριό Κτικάδος γίνεται το γεύμα της Αγάπης, ένα γεύμα για Ορθόδοξους και Καθολικούς, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο ως ένδειξη συμφιλίωσης μετά τη χαρμόσυνη είδηση της  Ανάστασης. Σε κάθε χωριό όλες αυτές τις μέρες ντόπιοι και ξένοι συμμετέχουν σε ένα μοναδικό πανηγύρι και όποτε επισκεφτείς το νησί θα καταλάβεις πως θα βρεις εκεί τους πιο αληθινούς και φιλόξενους νησιώτες.
 Στην Χώρα μπορείς να ξενυχτήσεις μέχρι το πρωί.
Διαμονή από…
 60€ ημέρα/2κλινο/πρωινό
 83€ ημέρα /4κλινο διαμέρισμα/ημέρα
 130€ ημέρα βίλα/ 6 άτομα
Ακτοπλοϊκά εισιτήρια από Ραφήνα
 54€/άτομο/επιστροφή/οικονομική θέση με συμβατικό πλοίο (3ώρες και 40 λεπτά)
 110€/άτομο/επιστροφή/οικονομική θέση με γρήγορο πλοίο (1ώρα και 45 λεπτά)

 Τα πάντα για την Τήνο εδώ.
Η αναζήτηση καταλυμάτων έγινε από την μηχανή expedia και πλοίων από την travelplanet24 στις 4 Απριλίου. Τιμές και διαθεσιμότητα ενδέχεται να μεταβληθούν.