Ετοιμάζω ταξίδι

Ετοιμάζω ταξίδι…και πελάγωσα. Σου όλους μας έχει συμβεί. Δεν θα ξεχάσω ποτέ το άγχος μου να ετοιμάσω ταξίδι –από τα πρώτα μου- σε Αφρική, σε μία εποχή που δεν υπήρχε το διαδίκτυο, blogs παρά μόνο ξενόγλωσσοι (και σπάνιο είδος) ταξιδιωτικοί οδηγοί και οι πληροφορίες από την πρεσβεία.

Ετοιμάζω ταξίδι
Ετοιμάζω ταξίδι

Από τότε μέχρι σήμερα, έμαθα πια και έχω σχεδάσει αμέτρητα ταξίδια για φίλους, για εσάς όταν μου το ζητάτε  και για μένα. «Οδηγός» μου μία λίστα-ευαγγέλιο που εξασφαλίζει ότι δεν θα παραλείψω τίποτα σημαντικό όταν θα βγω από την πόρτα μου για την βόλτα στον κόσμο. Ελάτε να κάνουμε βήμα-βήμα το ταξίδι με το αεροπλανο εύκολο. Σχεδιάζω ταξίδι…

map Αποφασίζω που θα πάω

Ετοιμάζω ταξίδι
Ετοιμάζω ταξίδι

Πολλοί άνθρωποι μιλούν έτσι αόριστα για ταξίδια. Ποτέ δεν λένε πού πηγαίνουν, απλά λένε ότι θέλουν να ταξιδέψουν. Η επιλογή ενός προορισμού είναι πάρα πολύ σημαντικό καθώς θέτει σαφή στόχο. Πάω στην Γαλλία ή πάω στο Παρίσι;. Κεντρική ή Ανατολική Ευρώπη; Οσο πιο συγκεκριμένοι είμαστε τόσο πιο εύκολος θα είναι ο σχεδιασμός.

travel-days Διάρκεια ταξιδιού

Ετοιμάζω ταξίδι
Ετοιμάζω ταξίδι

Το «δεν έχω ιδέα», δεν παίζει. Δεν μπορείτε να προχωρήσετε σε budget αν δεν έχετε αποφασίσει για πόσο καιρό θα είστε στον προορισμό σας.

 

euro-xxl Δαπάνες

Ετοιμάζω ταξίδι
Ετοιμάζω ταξίδι

Αφού ξέρεις πού θα πας και πόσο θα μείνεις ήρθε και η ώρα του ταμείου. Κάνετε μία πρώτη έρευνα –εισιτήρια, καταλύματα, φαγητό, μετακίνηση- για να πάρετε μία γεύση (ανάλογα πάντα με το είδος του ταξιδιού που θέλετε). Εξετάστε τα όλα και ρίξτε και μία ματιά στο “CITY PRICE” του doreandiakopes για να δείτε το ημερήσιο κόστος σε πόλεις (τιμές μέσος όρος ανά άτομο/ημέρα).

cash_coin_euro_money_price_sell-256Μαζεύω χρήματα

Ετοιμάζω ταξίδι
Ετοιμάζω ταξίδι

Ώρα να ξεκινήσετε την οικονομία, γιατί απλά ο σκοπός είναι ιερός. Για παράδειγμα αν το ταξίδι σας είναι σε 4 μήνες και το κόστος του είναι 700€ αυτό σημαίνει ότι κάθε μέρα πρέπει να βάζετε στην άκρη περίπου 6€. Σιγά το ποσόν. Μειώστε τα έξοδα σε καφέδες για παράδειγμα, σε φαγητό απ’ έξω, κάπνισμα, μετακινηθείτε με τα μέσα μαζικής μεταφοράς όπου μπορείτε και όχι με το ΙΧ…ε, τρόποι υπάρχουν, ανάλογα με τις ανάγκες σας.

miles Πιστωτική κάρτα που ανταμείβει

Ετοιμάζω ταξίδι
Ετοιμάζω ταξίδι

Αν χρησιμοποιείτε πιστωτική βρείτε αυτή που σας ανταμοίβει με μίλια –που σε πολλές περιπτώσεις σημαίνει δωρεάν αεροπορικό εισιτήριο (έτσι είχα πάει Βραζιλία), εκπτώσεις σε ξενοδοχεία ή αεροπορικά εισιτήρια. Τα ταξίδια hacking συμφέρουν την τσέπη σας –χαζοί είναι οι Αμερικανοί που ταξιδεύουν μόνο έτσι; 

offer2 Ελέγξτε τις προσφορές

Ετοιμάζω ταξίδι
Ετοιμάζω ταξίδι

Ο κόσμος είναι μεγάλος και ο ταξιδιώτης…ευέλικτος. Εντάξει, μπορεί να είσαι προετοιμασμένος για Παρίσι, αλλά αν σου έκανε «κλικ» η σούπερ ευκαιρία για Βερολίνο ή για τον εξωτικό προορισμό ή 7ήμερη κρουαζιέρα με 70% έκπτωση, άλλαξε ρότα.

 

 unnamed Κράτηση πτήσης 

Ετοιμάζω ταξίδι
Ετοιμάζω ταξίδι

Φροντίστε να κάνετε κράτηση νωρίς για καλύτερες τιμές και όπως γράψαμε παραπάνω χρησιμοποιήστε μίλια και τυχόν μπόνους από πιστωτική κάρτα. Αν πετάτε με ανταποκρίσεις φροντίστε να υπάρχει μεγάλο κενό από την μία πτήση στην άλλη για ασφάλεια στην…στραβή της καθυστέρησης. Για να μην πληρώσεις πανάκριβα τα λάθη στην κράτηση διάβασε εδώ

hotel Κατάλυμα

Ετοιμάζω ταξίδι
Ετοιμάζω ταξίδι

Hostel, διαμέρισμα- δωμάτιο από Αirbnb ή Wimdu, ξενοδοχείο; Εσύ αποφασίζεις με κριτήρια γούστο και τιμή. Aφού κάνετε μία έρευνα στο διαδίκτυο επικοινωνήστε και προσωπικά με το ξενοδοχείο ή το κατάλυμα και που ξέρεις μπορεί και να πετύχετε ακόμα καλύτερη τιμή.

solo-traveller-travel-trip-vacation-icon--16 Προγραμματίστε δραστηριότητες

Ετοιμάζω ταξίδι
Ετοιμάζω ταξίδι

Χαμένος χρόνος και χρήματα αν δεν ξέρουμε από την αρχή τι θα κάνουμε. Δείτε ότι θέλετε να απολαύσετε σε περιηγήσεις, δραστηριότητες και το κόστος τους. Και να είστε έτοιμοι και σε αλλαγές της τελευταίας στιγμής. Εκμεταλλευτείτε τις δωρεάν ξεναγήσεις (free waliking tour)  –θεσμός σε όλες τις πόλεις πια. Επισκεφθείτε δωρεάν μουσεία

lugg Βαλίτσα 

Ετοιμάζω ταξίδι
Ετοιμάζω ταξίδι

Η βαλίτσα πρέπει να έχει τα απαραίτητα κι αν χρειαστείτε μία ομπρέλα για παράδειγμα μπορείτε να την αγοράσετε εκεί. Ελέγξτε τον καιρό στον προορισμό και αποφασίστε για τα ρούχα σας. Τι το θέλεις το πουλόβερ στην Ταϊλάνδη με το υγρό τροπικό κλίμα; Τα must have στην βαλίτσα μας.

vaccine Εμβόλια 

Ετοιμάζω ταξίδι
Ετοιμάζω ταξίδι

Ωραίο το ταξίδι, αλλά χωρίς τις απαραίτητες προφυλάξεις δεν λέει. Σε Αφρική, Νοτιανατολική Ασία και γενικότερα σε περιοχές υψηλού κινδύνου θα τα χρειαστείς σίγουρα για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο. Η υγεία στο ταξίδι πάνω απ’ όλα.