Βερόνα, μία ιστορία αγάπης

Την πόλη του έρωτα την ερωτεύεσαι κεραυνοβόλα και θέλεις ξανά και ξανά…να πάς. Την ερωτεύεσαι από την μαγική της ατμόσφαιρα που μαρτυρά 2.000 χρόνια ιστορίας μέχρι και τον μύθο των αιώνιων εραστών του Σαίξπηρ, με τον Ρωμαίο και την Ιουλιέτα που πολέμησαν κάθε σύμβαση με το απόλυτο και κυνήγησαν την ελευθερία.

Βερόνα, μία ιστορία αγάπης
Βερόνα, μία ιστορία αγάπης…

Αρκετοί οι λόγοι που σε γοητεύει η αρχαιότερη και δημοφιλής πόλη hotspot που ανήκει στην Παγκόσμια Κληρονομιά της UNESCO και σε καλεί για ένα ρομαντικό ταξίδι.

Βερόνα, μία ιστορία αγάπης
Βερόνα, μία ιστορία αγάπης…Η Arco della Costa συνδέει το Domus Nova με το Palazzo della Ragione

Εντυπωσιακά λιτές πλατείες, μποέμ γειτονιές, πλακόστρωτα στενά που σφύζουν από ζωντάνια, μεσαιωνικά κάστρα, γραφικές γέφυρες, οι όχθες του ποταμού της με τα μεγάλα βότσαλα, αναγεννησιακά κτίρια, ρωμαϊκά μνημεία και καλοκαιρινές νύχτες με τα μεγαλύτερα ονόματα της όπερας στην Αρένα της.

walkΠερπατήστε την…

Βερόνα, μία ιστορία αγάπης
Βερόνα, μία ιστορία αγάπης…πίσω από την Αρένα

Ξεκινώντας από την πλατεία Piazza Bra, στην μαγευτική Verona Arena (εισιτήριο για το εσωτερικό από 10€), το πιο εντυπωσιακό καλά διατηρημένο ρωμαϊκό αμφιθέατρο ορόσημο της πόλη, που χτίστηκε στο πρώτο μισό του 1ου μ.Χ. και το τρίτο μεγαλύτερο αμφιθέατρο στην Ιταλία.

Βερόνα, μία ιστορία αγάπης
Βερόνα, μία ιστορία αγάπης…εσωτερικό της Αρένας

Τους καλοκαιρινούς μήνες Ιούνιο και Ιούλιο πραγματοποιούνται φεστιβάλ όπερας, συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις.

Βερόνα, μία ιστορία αγάπης
Βερόνα, μία ιστορία αγάπης…αριστερά τα σκαλοπάτια του Palazzo Baribieri

Θαυμάστε το Palazzo Baribieri, το Δημαρχείο της πόλης της Βερόνας και διάφορα όμορφα αρχοντικά του 16ου και του 18ου αιώνα.

romeoΤο μπαλκόνι Ρωμαίου και Ιουλιέτας

Βερόνα, μία ιστορία αγάπης
Βερόνα, μία ιστορία αγάπης…με φόντο το μπαλκόνι της Ιουλιέτας

Ακολουθήστε τον διάσημο εμπορικό δρόμο Via Mazzini μέχρι την Via Cappello κι εκεί στρίψτε, περάστε την αψίδα και φτάσατε στο διάσημο σπίτι της Ιουλιέτας (εισιτήριο για το εσωτερικό από 6€). “Star – crossed lovers”  σύμφωνα με τον Σαίξπηρ, υπήρξαν ή όχι δεν έχει σημασία. 

Βερόνα, μία ιστορία αγάπης
Βερόνα, μία ιστορία κι ένας τοίχος αγάπης…

Εν’ ονόματι της αγάπης τους το σπίτι των Καπουλέτων είναι ένα από τα κύρια αξιοθέατα της πόλης, που κάθε χρόνο προσελκύει ορδές ερωτευμένων και μη τουριστών.

Βερόνα, μία ιστορία αγάπης
Βερόνα, μία ιστορία αγάπης…με το δεξί…

Ζευγάρια όλων των ηλικιών ανανεώνουν τους όρκους αγάπης, ορκίζονται αιώνια πίστη ο ένας στον άλλο, γράφουν στους τοίχους ή στήνονται στην ουρά για να χαϊδέψουν για γούρι το δεξί στήθος στο χάλκινο άγαλμα της Ιουλιέτας.

 

turistΠλατείες, εκκλησίες και μουσεία

Βερόνα, μία ιστορία αγάπης
Βερόνα, μία ιστορία αγάπης…Piazza delle Erbe

Στην γραφική κεντρική πλατεία της αγοράς την Piazza delle Erbe με κτίρια με καλλιτεχνικές και ιστορικές προσόψεις. Σπίτια, πύργοι, αγάλματα και παλάτια στέκονται εδώ, ανάμεσα σε διάσπαρτες καφετέριες και γραφικά εστιατόρια.

Βερόνα, μία ιστορία αγάπης
Βερόνα, μία ιστορία αγάπης…Piazza Bra

Στο παρελθόν σημαντικό συγκέντρωσης πολιτών για οικονομικές και πολιτικές συζητήσεις. Και σήμερα σφύζει από ζωή, προσελκύοντας και τουρίστες για τα εντυπωσιακά μνημεία της.

Βερόνα, μία ιστορία αγάπης
Βερόνα, μία ιστορία αγάπης…και θέα από ψηλά

Αξιοθέατα είναι τα μπαρόκ κτίρια όπως το Palazzo Maffei, οι πύργοι Gardello που χτίστηκε το 14ο αιώνα και Lamberti (εισιτήριο από 8€) από την κορυφή του οποίου θα έχετε μια υπέροχη θέα στην Βερόνα (ανεβείτε με τα σκαλιά ή με το ασανσέρ).

Βερόνα, μία ιστορία αγάπης…
Βερόνα, μία ιστορία αγάπης…torre Lamberti

Στην Piazza del Sigiori θαυμάστε το εντυπωσιακό παλάτι και το άγαλμα του Δάντη σκαρφαλωμένο στη μέση της πλατείας. Αμέσως δίπλα στην πλατεία Piazza del Sigiori είναι η εκκλησία Santa Maria Antica, που χτίστηκε τον 8ο αιώνα.

Βερόνα, μία ιστορία αγάπης
Βερόνα, μία ιστορία αγάπης…γοτθική λεπτομέρεια από τάφους Scaliger στην Santa Maria Antica

Δύο ακόμη εκκλησιαστικά κτίρια που αξίζει να επισκεφτείτε είναι η Chiesa di San Lorenzo και το Chiesa San Bernardino.

Βερόνα, μία ιστορία αγάπης
Βερόνα, μία ιστορία αγάπης…

Στα highlights, η Ponte Pietra ή Πέτρινη Γέφυρα.

Βερόνα, μία ιστορία αγάπης
Βερόνα, μία ιστορία αγάπης…Ponte Pietra

Η οχυρωμένη γέφυρα διασχίζει τον ποταμό Adige – τον δεύτερο μεγαλύτερο ποταμό της Ιταλίας – με την ανεπανάληπτη θέα του Adige και μέρους της πόλης.

Βερόνα, μία ιστορία αγάπης
Βερόνα, μία ιστορία αγάπης…

Περιπλανηθείτε στην ιστορική συνοικία Carega -κοντά στον καθεδρικό και στην γέφυρα Garibaldi- με τα παραδοσιακά γραφικά εστιατόρια- osteria, στέκια και των ντόπιων. Γεύσεις και αρώματα από σπιτική Ιταλική κουζίνα στην γειτονιά μνημείο με μποέμ ατμόσφαιρα. Τον Ιούνιο τα τελευταία χρόνια διοργανώνεται στην περιοχή Φεστιβάλ Τζαζ. 

Βερόνα, μία ιστορία αγάπης
Βερόνα, μία ιστορία αγάπης…

Επισκεφθείτε το Museo di Castelveccio (εισιτήριο από 6€), ένα μεσαιωνικό κάστρο και ένα από τα πιο σημαντικά μουσεία της πόλης με ζωγραφική, γλυπτική, αντίκες, κοσμήματα (εισιτήριο από 6€) και το Areno Museo Opera (εισιτήριο για όλους τους χώρους από 14€, για μεμονωμένες εκθέσεις από 6€), αφιερωμένο στην όπερα.

Βερόνα, μία ιστορία αγάπης
Βερόνα, μία ιστορία αγάπης…λεπτομέρεια από τον Καθεδρικό Ναό

Στο Museo Miniscalchi-Erizzo με περιοδικές εκθέσεις στα 15 δωμάτια του παλατιού (εισιτήριο από 5€) και φυσικά τον Καθεδρικό Ναό Duomo (εισιτήριο από 2,5€).

Βερόνα, μία ιστορία αγάπης
Βερόνα, μία ιστορία αγάπης…κομψοί πεζόδρομοι και shopping

Στον κομψό πεζόδρομο και ιστορικό πεζόδρομο Corso Porta Borsari που ξεκινά από τον πύργο Gardello θα πάρετε μία γεύση για τον πραγματικό και σύγχρονο Ιταλικό τρόπο ζωής, με τα στέκια των ντόπιων. Στην Via Giuseppe Mazzini πάρτε μία γεύση από πανάκριβες…βιτρίνες.
tips Για να δείτε φθηνά όλα τα αξιοθέατα της πόλης αγοράστε την Verona Card (για πρόσβαση σε πάνω από 15 αξιοθέατα).
27a1-1 24ωρη κόστος 18€ 27a1-1 48ωρη κόστος 22€. 

medium-idea-33-3-15037Επιλέξτε δωρεάν ξενάγηση και ανακαλύψτε την πόλη από έμπειρους τοπικούς ξεναγούς.  

Βερόνα, μία ιστορία αγάπης
Βερόνα, μία ιστορία αγάπης…και παγωτό φυστίκι στο καταχείμωνο

Και γεύση από παγωτό. Τα παγωτατζίδικα -ακόμα και τον χειμώνα…κλείνουν πονηρά το μάτι. Δοκίμασα φυστίκι και δεν το μετάνιωσα. H Gelateria Ballini από τις καλύτερες στον κόσμο -δεν το λέω μόνο εγώ αλλά και τα βραβεία της. Κι αφού τελείωσε η ομοιοπαθητική με το παγωτό, ζεστάθηκα και με κάστανα, από τον καστανά σε μία γωνία στην Piazza delle Erbe.

Βερόνα, μία ιστορία αγάπης…
Βερόνα, μία ιστορία αγάπης…καστανάκια ζεστά

Ανεβείτε στα…ψηλά της.

Βερόνα, μία ιστορία αγάπης…
Βερόνα, μία ιστορία αγάπης…

Κάντε μία μικρή βόλτα μέχρι το κάστρο San Pietro (κλειστό για το κοινό) και θαυμάστε την εκπληκτική θέα της πόλης από τον λόφο.

Βερόνα, μία ιστορία αγάπης
Βερόνα, μία ιστορία αγάπης…με τα πόδια στον δρόμο για το San Pietro

gifwalk Περπατήσαμε ως εκεί -15 λεπτά από την Piazza delle Erbe. Βρήκαμε την Corso Sant’Anastasia και εκεί κάναμε δεξιά, στην Via Abramo Massalongo. Στρίψαμε αριστερά και αμέσως δεξιά στην Via Ponte Pietra. Συνεχίσαμε ευθεία περάσαμε την Scalinata Castel S. Pietro, την Vicolo Botte, συνεχίσαμε σε σκαλιά προς Castel S. Pietro στρίψαμε αριστερά στις σκάλες, ξαναστρίψαμε αριστερά στην Piazzale Castel S. Pietro και φτάσαμε.

Βερόνα, μία ιστορία αγάπης
Βερόνα, μία ιστορία αγάπης…η θέα της πόλης και της Ponte Pietra από το San Pietro

Για ακόμα καλύτερη θέα, στον ναό Santa Maria di Lourdes στην άκρη του ψηλότερου λόφου της Βερόνας.
bus 
Υπολογίστε 45 λεπτά με το λεωφορείο από το κέντρο της πόλης. Θα πάτε με το λεωφορείο 138 Albaredo που θα πάρετε από την στάση Pradaval (περίπου 10 λεπτά με τα πόδια από την Piazza delle Erbe, κατεύνθυση σε Corso Porta Nuova) και σε 22 στάσεις θα κατεβείτε στην S.Maria Di Z. I.

Βερόνα, μία ιστορία αγάπης
Βερόνα, μία ιστορία αγάπης…

tour1 Εκδρομές

Η Βερόνα που βρίσκεται κοντά στην λίμνη Garda την μεγαλύτερη αλπική λίμνη στην Ιταλία, μπορεί να αποτελέσει την βάση για ημερήσιες εκδρομές (μία ώρα απόσταση) στα πανέμορφα χωριά της λίμνης Bardolino, Torri del Benaco και Malcesine.

Βερόνα, μία ιστορία αγάπης…
Βερόνα, μία ιστορία αγάπης…η διαδρομή με το τρένο εκπληκτική

bus train time_management-512 euro-xxl
27a1 Σε Bardolino και Torri del Benaco θα πάτε με το λεωφορείο 162 για Garda από την Piazza Bra- κόστος 2€- ωριαία δρομολόγια. 

27a1 Στο Malcesine θα πάτε με τρένο (που θα πάρετε από την Porta Nuova) έως την Garda- κόστος 7€ – 11€ ωριαία δρομολόγια και από Garda – Malcesine με το λεωφορείο 183- κόστος 2€- ωριαία δρομολόγια.
27a1 Άλλο ένα κουκλίστικο ορεινό χωριό είναι το Borghetto, με τον νερόμυλο του που φιγουράρει στην λίστα με τα «πιο όμορφα χωριά της Ιταλίας». Τοπίο σαν από καρτ ποστάλ, σπίτια με παστέλ χρώματα και μία γραφική γέφυρα. Θα πάτε με το λεωφορείο 160 για Valeggio sul Mincio και θα περπατήσετε 10 λεπτά- κόστος 2€- ωριαία δρομολόγια.

gifrestΠεινάσατε;

Και πεινάσαμε και ξεδιψάσαμε μ’ ένα ποτήρι Ιταλικό κρασί από τους εκπληκτικούς αμπελώνες της περιοχής. Στην Βερόνα τρώνε άλογο και η τοπική σπεσιαλιτέ, είναι Pastissada de Cavallo (συνταγή από τον 5ο μ.Χ. αιώνα) κοκκινιστό με καρότο, σέλινο και κρεμμύδια.

Βερόνα, μία ιστορία αγάπης
Βερόνα, μία ιστορία αγάπης…εκλεκτά τυριά και αλλαντικά

Από κρέατα ευτυχώς τρώνε και χοιρινό όπως της κατσαρόλας το casula, το missto bollito βραστό κρέας που σερβίρεται με την τοπική σάλτσα peara (μια λιτή Βερονέζικη σάλτσα που γίνεται με τριμμένο μπαγιάτικο ψωμί, μυελό βοείου κρέατος, ζωμό κρέατος, άφθονο πιπέρι ελαιόλαδο και τυρί parmigiano reggiano ή grana padano.

Βερόνα, μία ιστορία αγάπης
Βερόνα, μία ιστορία αγάπης…με casoncelli

Αλλά τρώνε και ζυμαρικά, περισσότερο απ’ ότι πίτσα. Δοκιμάστε pizzoccheri (ζυμαρικά με αλεύρι από φαγόπυρο με τυρί και φασκόμηλο), casoncelli (ένα είδος μακριά ραβιόλια γεμιστά με παρμεζάνα,κρέας, σαλάμι, κ.ά.) που σερβίρονται με λιωμένο βούτυρο αρωματισμένο με φύλλα φασκόμηλου, bigoli (παχιά και μακριά μακαρόνια –χωρίς τρύπα στην μέση- με αλεύρι από φαγόπυρο και αυγά πάπιας) που σερβίρονται με κόκκινη σάλτσα πιπεριάς ή λευκή με αντζούγια και κρεμμύδια.

Βερόνα, μία ιστορία αγάπης
Βερόνα, μία ιστορία αγάπης…trippa alla parmigiana

Τα διάσημα gnocci, (νιόκι) μικρά ιταλικά ζυμαρικά πατάτας που σερβίρονται με σάλτσα, το παραδοσιακό πιάτο polenta (χυλό από βρασμένο καλαμποκίσιο σιμιγδάλι) που σερβίρεται και με ψητά μανιτάρια και τυρί, την δημοφιλή fagioli con pasta -φασολάδα με ζυμαρικά, το κλασικό πιάτο brasato di manzo al amanore – σοταρισμένo σε κρασί βόειο κρέας ή trippa alla parmigiana, δηλαδή κοκκινιστό πατσά.
Ακριβά εστιατόρια θα βρείτε στην Piazza delle Erbe και πανάκριβα στην Piazza Bra. Μία καλή επιλογή για τον ουρανίσκο και την τσέπη σας είναι η περιοχή της Carega. Για ένα κομμάτι πίτσα ή focaccia στο χέρι υπολογίστε στο Boscaini –με τα διάσημα σάντουιτς του- από 1,50€.

gifdeΠού θα φάω

Βερόνα, μία ιστορία αγάπης
Βερόνα, μία ιστορία αγάπης…

Στην Sottoriva για crespelle κρέπες γεμιστές με ρικότα και σπανάκι και trippa alla parmigiana, κοκκινιστό πατσά, polenta σε τεράστιες μερίδες. Από 6€-8€/άτομο.
open-icon 11 π.μ.- 3μ.μ. και 6μ.μ.–10:30μ.μ. Κάθε Τετάρτη κλειστά.
address-icon-1 Via Sottoriva, 9/A
tel+39 045 801 4323
Vecchia Fontanina, για πλούσια πιάτα ζυμαρικών, ριζότου, gnocchi από τυρί ricotta αντί για πατάτες. Από 6€-7€/άτομο.
Σούπες και ζυμαρικά από 6€, τεράστιες σαλάτες από 7€ και stinco di maiale (κότσι χοιρινό ψητό) από 13€ στο Enocibus.
Οι ντόπιοι συρρέουν στο Monte Baldo  για την καλή ποιότητα και τις τιμές του. Από 5€ fusilli, κλασικά λαζάνια bolognese, κεφτέδες και ποικιλία ορεκτικών.
Οι ντόπιοι συχνάζουν και στην Carro Armato, από τις παλαιότερς osterie στην πόλη, με μεγάλα κοινόχρηστα τραπέζια. Παραδοσιακή κουζίνα από 8€/άτομο για ζυμαρικά, μοσχάρι roast beef από 12€/άτομο.
open-icon 11 π.μ.- 3μ.μ. και 6μ.μ.–12μ.μ. Κάθε Τρίτη κλειστά.
address-icon-1 Vicolo Gatto, 2
tel+39 045 803 0175
 Το αγαπημένο μου υπόγειο στην Βερόνα, Locandina Cappello. Για το καλό κρασί, σαλάτες, σνάκ, πιάτα με κρέας και ζυμαρικά όπως οι pappardelle al ragu (παπαρδέλες με κρέας), την απίστευτη ποικιλία σε focaccia και κέικ σοκολάτας με φράουλες. Από 7€/άτομο ή πλήρες μενού από 15€/άτομο/4 πιάτα.
open-icon Καθημερινά από τις 11 π.μ.- 10:30μ.μ. 

address-icon-1 Via Cappello, 16
tel +39 045 803 5218
 A la Carega στην ομώνυμη συνοικία. Ταβέρνα με παραδοσιακή Ιταλική ατμόσφαιρα, μακριά από τους τουρίστες και στέκι των ντόπιων με κουζίνα σπιτική. Aperittivo από 3€/άτομο, σάντουιτς από 1,50€ και πιάτα από 6€/άτομο.  

travelΠως θα πάω

Βερόνα, μία ιστορία αγάπης
Πάνω από τις Ιταλικές Αλπεις

Για να πάμε από Αθήνα επιλέξαμε τον πιο φθηνό τρόπο αεροπορικώς από Μιλάνο (αφού βρήκαμε φθηνό εισιτήριο). 
bus train euro-xxl time_management-512  operating-hours-icon-500x500
27a1Από σταθμό Centrale Μιλάνο με τρένο – κόστος 18€-27€ – δρομολόγια κάθε 4 ώρες-  1 ώρα 20 λεπτά (147 km).
27a1Από αεροδρόμιο Μαλπένσα με το τρένο Malpensa Express έως Μιλάνο Centrale – κόστος 11€ -15€- δρομολόγια κάθε μισή ώρα 52 λεπτά (49.3 km). Μιλάνο Centrale-Verona με τρένο- κόστος 18€-27€- δρομολόγια κάθε 4 ώρες- 1 ώρα, 22 λεπτά (147 km).  
27a1Με λεωφορείο από αεροδρόμιο Μπεργκάμοκόστος 9€- δρομολόγια 2 φορές την ημέρα -1 ώρα, 20 λεπτά (103.8 km).

Εναλλακτικά αν δεν θέλετε αεροπλάνο
bus euro-xxl time_management-512  operating-hours-icon-500x500
Αν έχετε χρόνο επιλέξτε λεωφορείο με συνολικό  κόστος ταξιδιού 75€ -125€ . Ώρες ταξιδιού 32 ώρες 35 λεπτά.
27a1Αθήνα – Novi Sad (Σερβία)- κόστος 45€ – 80€- δρομολόγια 3 φορές την εβδομάδα-18 ώρες (931.1 km). Επιβίβαση επιβατών και σε Λάρισα, Θεσσαλονίκη.
27a1Novi Sad-Βερόνα- κόστος 30€ – 45€ – δρομολόγια 2 φορές την εβδομάδα -διάρκεια ταξιδιού 13 ώρες 32 λεπτά (700.4 km).

hotel Που θα μείνω

home
Τα ξενοδοχεία στην Βερόνα δεν μπορείς να τα πεις και φθηνά. Ανάλογα με τις εποχές -όπως Ανοιξη και Καλοκαίρι-οι τιμές εκτοξεύονται στα ύψη.
goodΗ καλύτερη λύση είναι να νοικιασετε διαμέρισμα.
Για διαμονή σε καταλύματα με εξαιρετικές κριτικές υπολογίστε:

hotel Ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλης από 60€/διανυκτέρευση/2κλινο/πρωινό.
airbnb_logo Διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης από 49€/διανυκτέρευση/2κλινο.

untitledgifΟι τιμές των εισιτηρίων αφορούν σε απλή διαδρομή.