‘Ηπιαμε την Σαντορίνη στο ποτήρι

Ελάτε να ανακαλύψουμε την άλλη πλευρά της Σαντορίνης ευλογημένη από τον Διόνυσο, σ’ ένα ταξίδι με αφορμή τις Αιγαιοπελαγίτικες πανάρχαιες ποικιλίες του οίνου. Και να δούμε το ηλιοβασίλεμα από έναν αμπελώνα στην Οία, εμπειρία ανεπανάληπτη. Μία διαδρομή ευδαιμονίας διαχρονική ανάμεσα σε ήλιο, αλμύρα, αέρα και φτωχό χώμα. Γουλιές με χρώματα, αρώματα και γεύσεις από την καυτή λάβα.

ktimasigala_doreandiakopes
‘Ηπιαμε την Σαντορίνη στο ποτήρι, wine taste

Για οινοτουρισμό στην Σαντορίνη. Μία οινική εμπειρία, ιεροτελεστία στο νησί γέννημα της λάβας και της φωτιάς με τον πανάρχαιο «μουσείο» αμπελώνα του κόσμου –τουλάχιστον 4.000 ετών και τα αυτόριζα κλήματα του φυτεμένα στο ηφαιστειακό έδαφος του νησιού.

‘Ηπιαμε την Σαντορίνη στο ποτήρι
‘Ηπιαμε την Σαντορίνη στο ποτήρι- Wine taste μέσα στο αμπέλι

Η γνωστή και μοναδική και για το υψηλής ποιότητας κρασί της Σαντορίνη, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «νησί τεράστιο αμπελοτόπι». Και η ιστορικότητα αυτού του αμπελώνα –που διατηρεί καλλιεργητικές πρακτικές κόντρα στον καιρό από την αρχαιότητα- έχει ήδη κινήσει το ενδιαφέρον της UNESCO για την ένταξη του στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της. 

ktimasigalas_santorini
‘Ηπιαμε την Σαντορίνη στο ποτήρι- Vinsanto παλαιωμένο Domain Sigala

Ασύρτικο, Αϊδάνι, Αθήρι, Μανδηλαριά και Μαυροτράγανο. Η πιο πολυδυναμική πανάρχαια ποικιλία της Μεσογειακής ζώνης στην μοναδικότητα του Σαντορινιού αµπελώνα με το ιδιόμορφο οικοσύστημα από τις εκρήξεις του ηφαιστείου και τη λάβα που έκαψε τις πέτρες και µετέβαλε το χώµα σε πορώδες έδαφος πλούσιο σε στάχτη, κίσσηρη και ελαφρόπετρα.

doreandiakopes
‘Ηπιαμε την Σαντορίνη στο ποτήρι. Από το 1ο Διεθνές Συνέδριο Οινοτουρισμού στο Κτήμα Σιγάλα με την Παναγιώτα Καλογεροπούλου κι ένα “Καβαλιέρο” από Ασύρτικο αναμεσά μας

Βρεθήκαμε στην Σαντορίνη για το 1ο Διεθνές Συνεδρίου Οινοτουρισμού (IMIC 2016) και ακούσαμε πολλά από Ελληνες και ξένους Ακαδημαικούς, οινοπαραγωγούς και εμπλεκόμενους με τον Τουρισμό, αλλά ο Γιάννης Μπουτάρης γνώστης όσο λίγοι του κρασιού και Δήμαρχος Θεσσαλονίκης –τιμώμενο πρόσωπο του Συνεδρίου- έδωσε το δικό του στίγμα. 
«Θα σας πω κάτι για τον οινοτουρισμό. Το κρασί είναι art de vivre, είναι στοιχείο καλοπέρασης, όποιος έρχεται στο οινοποιείο ενδιαφέρεται να περάσει καλά, να ακούσει μια ιστορία να ζήσει μια εμπειρία, όχι μόνο να πιει καλό κρασί. Εδώ η Αυστρία έχει καταφέρει να έχει στην κοιλάδα του Ρήνου 5 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις από τον οινοτουρισμό».

‘Ηπιαμε την Σαντορίνη στο ποτήρι
‘Ηπιαμε την Σαντορίνη στο ποτήρι, προσκύνημα στην αμπελιά

Ελάτε να κάνουμε οινοτουρισμό. Να συστηθούμε με τον πολιτισμό και την κουλτούρα της Σαντορίνης μέσα από την πανάρχαια τέχνη του οίνου και τις παμπάλαιες τεχνικές επιβίωσης των αµπελώνων σ’ ένα εξαιρετικά αφιλόξενο οικοσύστηµα. 
Εδώ και χιλιάδες χρόνια τα κλήματα στην Σαντορίνη «αμπελιά» ή «κουλούρα», ακουμπάνε στην μάνα γη. Πρόκειται για μία αυτοσχέδια και μοναδική στον κόσμο τεχνική κλαδέματος.

‘Ηπιαμε την Σαντορίνη στο ποτήρι
‘Ηπιαμε την Σαντορίνη στο ποτήρι-Αμπελιά ή κουλούρα

Στριφογυρίζουν το κλήμα γύρω γύρω ώστε να σχηματιστεί ένα στρογγυλό προστατευτικό καλάθι, η λεγόμενη «αμπελιά» ή «κουλούρα», μέσα στην οποία μεγαλώνουν τα τσαμπιά προστατευμένα από τις σκληρές συνθήκες, όπως τους ισχυρούς ανέμους, σύννεφα σκόνης και άμμου (που τα τραυματίζουν) και τον καυτό ήλιο. Παράλληλα απολαμβάνουν και την ποσότητα της υγρασίας του εδάφους που χρειάζονται, ιδιαίτερα σημαντικό μιας και το νερό στη Σαντορίνη είναι ελάχιστο.

‘Ηπιαμε την Σαντορίνη στο ποτήρι
‘Ηπιαμε την Σαντορίνη στο ποτήρι- Ενα νησί τεράστιο αμπελοτόπι

Από το μεσαιωνικό χωριό στολίδι της Σαντορίνης τον Πύργο ως τον Αρχαίο κάμπο της Οίας, για το Κτήμα-Οινοποιείο Σιγάλα -στους Μπαξέδες- η διαδρομή στην ηρεμία του τοπίου σε αποζημιώνει με τα χρώματα της Θηραϊκής γης και ξυπνάει την…αξιοπρέπεια της μνήμης.

‘Ηπιαμε την Σαντορίνη στο ποτήρι

Κι αν «οι παρέες γράφουν ιστορία» όπως λέει και το τραγούδι, αυτές οι παρέες της Σαντορίνης με τις οικογενειακές κάναβες ταξίδεψαν με πάθος το Ασύρτικο της από τα σπίτια τους σ’ όλο τον κόσμο, έκαναν brand τα κρασιά της στις διεθνείς αγορές και έσωσαν μια σπουδαία ποικιλία που κινδύνευε με εξαφάνιση, λόγω της άναρχης δόμησης, όπως το Μαυροτράγανο.

roula_sigalas
‘Ηπιαμε την Σαντορίνη στο ποτήρι

Παλιοί και αυτόχθονοι αμπελώνες σε υψώματα που κατηφορίζουν στις πλαγιές, κλιμακωτές μαύρες πεζούλες χτισμένες με κομμάτια πετρωμένης λάβας, καφέ ξερολιθιές και λευκά σπίτια με μπλε πορτοπαράθυρα έχουν στήσει εδώ και αιώνες ένα σκηνικό που δεν το χορταίνεις.

‘Ηπιαμε την Σαντορίνη στο ποτήρι
‘Ηπιαμε την Σαντορίνη στο ποτήρι στο Κτήμα Σιγάλα

Στο Κτήμα Σιγάλα που είναι επισκέψιμο για οινοτουριστικές περιηγήσεις μάθαμε τα πάντα για το κρασί και τα στάδια παραγωγής του, από την Παναγιώτα Καλογεροπούλου. 

sigalas_garden
‘Ηπιαμε την Σαντορίνη στο ποτήρι, στην φιλόξενη αυλή του Κτήματος  Σιγάλα

Στην αυλή του στην άκρη του αμπελώνα πνιγμένη από γλάστρες με λουλούδια, μυρωδικά και βότανα–μου θύμησε την αυλή της γιαγιάς στο χωριό- ζήσαμε μία συναρπαστική γευστική εμπειρία.

doreandiakopes
‘Ηπιαμε την Σαντορίνη στο ποτήρι, με 11 γεύσεις απ’ όλες τις ποικιλίες

Δοκιμάσαμε γουλιά γουλιά 11 αρωματικά, πλούσια και φινετσάτα κρασιά με χαρακτήρα απ’ όλες τις ποικιλίες της Σαντορίνης συνδυάζοντας τα με Κυκλαδίτικες γεύσεις, που δημιούργησε η Κυριακή Φωτοπούλου. Κρύα πιάτα με εποχικά προϊόντα από το μποστάνι του κτήματος, χειροποίητες τάρτες και Κυκλαδίτικα τυριά. 

‘Ηπιαμε την Σαντορίνη στο ποτήρι
‘Ηπιαμε την Σαντορίνη στο ποτήρι αλλά βοηθήσαμε και την ταλαντούχα Κυριακή στην κουζίνα

Όπως το βαθύ κόκκινο “Μμ” (Μαυροτράγανο 60% και Μανδηλαριά 40%) με αρώματα ώριμων κόκκινων φρούτων και μπαχαρικών ή το δυνατό και έντονο ερυθρό κρασί, με αισθητή μεταλλικότητα και πικάντικο τελείωμα “Μαυροτράγανο” (100% Μαυροτράγανο) με λιαστό ντοματάκι. Το αρωματικό, με νότες από τροπικά φρούτα, άνθη και βότανα “Αηδάνι” με ντολμαδάκια μαγειρεμένα με αμπελόφυλλα από την ομώνυμη ποικιλία.  “Ασύρτικο- Αθήρι” (75% Ασύρτικο και 25% Αθήρι) λαμπερό, με αρώματα ώριμων εσπεριδοειδών με Σαντορινιά φάβα. Αχυρόξανθο λεπτά αρώματα κυρίως εσπεριδοειδών το “Σαντορίνη” (100% Ασύρτικο) έδεσε τέλεια με χλωρό τοπικό τυρί. Eλιές με το “Σαντορίνη Βαρέλι” (100% Ασύρτικο) με την λεμονάτη επίγευση και τις καπνιστές νότες από το δρύινο βαρέλι.

‘Ηπιαμε την Σαντορίνη στο ποτήρι
‘Ηπιαμε την Σαντορίνη στο ποτήρι

Το ιδιαίτερο με την ευγενή οξειδωτική παλαίωση “Νυχτέρι” (100% Ασύρτικο), το φινετσάτο “Καβαλιέρο” (100% Ασύρτικο) με εσπεριδοειδή, μέλι, χαμομήλι, λευκά και κίτρινα άνθη και ορυκτά στοιχεία, τον γλυκό ερυθρό “Απηλιώτη” (100% Μανδηλαριά) με ισορροπία γλύκας και οξύητητας από αρώματα γλυκών του κουταλιού και πικρής καραμέλας, με νότες από μπαχαρικά και καπνό.

‘Ηπιαμε την Σαντορίνη στο ποτήρι
‘Ηπιαμε την Σαντορίνη στο ποτήρι, “Εάν” και κρητικό παξιμάδι με πελτέ Σαντορινιό φυσικά

Και η απογείωση σε πλούσια αρώματα κόκκινων φρούτων και λουλουδιών με το ροζέ “Εάν” (100% Μαυροτράγανο) συνοδεία από…εναλλακτικό ντάκο. Κρητικό παξίδι αλλειμμένο με Σαντορινιό πελτέ, λάδι, κάπαρη και καπαροφυλλα (γεύσεις από τα χρόνια της αθωότητας). Επιδόρπιο γλυκό με σοκολάτα με γουλιές από ένα παλαιωμένο “σταρ” –όσο πιο σκούρο καφέ είναι το χρώμα του τόσο πιο παλιό- το διεθνώς φημισμένο γλυκό “Vinsanto” (75% Ασύρτικο και 25% Αηδάνι) με κυρίαρχα τα αρώματα ξηρών και καραμελωμένων φρούτων.

team_sigala
Και η αναμνηστική φωτό με την δυνατή ομάδα από το Κτήμα Σιγάλα

Και στην θαλασσινή διαδρομή στους ‘Αγιους 7 Παίδες μία γουλιά από τα “7 Χωριά” από το Κτήμα Σιγάλα, με την 12η γεύση Ασύρτικο με ιδιοσυγκρασία από το Ακρωτήρι. Υμνος στο terroir της Σαντορίνης και στην οινική…λάβα του συναρπαστικού Ασύρτικου. Ο γύρος της Σαντορίνης με διαφορετικές γεύσεις από τα επτά χωριά της Οία, Ημεροβίγλι, Πύργο, Βουρβούλο, Φηρά, Μεγαλοχώρι, Ακρωτήρι.  

‘Ηπιαμε την Σαντορίνη στο ποτήρι
‘Ηπιαμε την Σαντορίνη στο ποτήρι, στην διαδρομή για τους Αγιους 7 Παίδες μία γουλιά από τα “7 Χωριά”

Τα κρασιά του Κτήματος Σιγάλα εξάγονται σε ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Αυστρία, Ολλανδία, Αγγλία, Κύπρο, Ελβετία, Χονκ Κονγκ, Ιαπωνία και έχουν αποσπάσει χρυσά βραβεία και διακρίσεις σε Διεθνείς και Ελληνικούς διαγωνισμούς.

sigalas-bottles

Πληροφορίες για όλα τα επισκέψιμα οινοποιεία στην Σαντορίνη εδώ. 

Τα πάντα για την Σαντορίνη χειμώνα-καλοκαίρι μ’ ένα click

Ευχαριστούμε…

…τον Δήμαρχο Θήρας Νίκο Ζώρζο που έκανε την επιθυμία μας πράξη
…τον Λευτέρη Ζώρζο για την υπέροχη φιλοξενία-εμπειρία στο Boutique Hotel Voreina Gallery Suites στον Πύργο, ένα κατάλυμα minimal με κυκλαδίτικη αισθητική και eco χαρακτήρα που θυμίζει κατοικήσιμη gallery με έργα Ελλήνων δημιουργών και στις εννέα σουίτες του, καθώς και όλο το εξυπηρετικό προσωπικό του ξενοδοχείου. 
…την Οργανωτική Επιτροπή του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου Οινοτουρισμού στη Σαντορίνη (IMIC 2016) που βοήθησε στην Οινοπεριήγηση μας -και όχι μόνο- στην Σαντορίνη και ιδιαίτερα την Μαρία Λιάτσου
…την Παναγιώτα Καλογεροπούλου και όλη την δυνατή ομάδα από το Κτήμα Σιγάλα για την μύηση «στα του οίνου».