Ελάτε να ανακαλύψουμε την άλλη πλευρά της Σαντορίνης ευλογημένη από τον Διόνυσο, σ’ ένα ταξίδι με αφορμή τις Αιγαιοπελαγίτικες πανάρχαιες ποικιλίες του οίνου. Και να δούμε το ηλιοβασίλεμα από έναν αμπελώνα στην Οία, εμπειρία ανεπανάληπτη. Μία διαδρομή ευδαιμονίας διαχρονική ανάμεσα σε ήλιο, αλμύρα, αέρα και φτωχό χώμα. Γουλιές με χρώματα, αρώματα και γεύσεις από την καυτή λάβα.

Για οινοτουρισμό στην Σαντορίνη. Μία οινική εμπειρία, ιεροτελεστία στο νησί γέννημα της λάβας και της φωτιάς με τον πανάρχαιο «μουσείο» αμπελώνα του κόσμου –τουλάχιστον 4.000 ετών και τα αυτόριζα κλήματα του φυτεμένα στο ηφαιστειακό έδαφος του νησιού.

Η γνωστή και μοναδική και για το υψηλής ποιότητας κρασί της Σαντορίνη, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «νησί τεράστιο αμπελοτόπι». Και η ιστορικότητα αυτού του αμπελώνα –που διατηρεί καλλιεργητικές πρακτικές κόντρα στον καιρό από την αρχαιότητα- έχει ήδη κινήσει το ενδιαφέρον της UNESCO για την ένταξη του στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της.

Ασύρτικο, Αϊδάνι, Αθήρι, Μανδηλαριά και Μαυροτράγανο. Η πιο πολυδυναμική πανάρχαια ποικιλία της Μεσογειακής ζώνης στην μοναδικότητα του Σαντορινιού αµπελώνα με το ιδιόμορφο οικοσύστημα από τις εκρήξεις του ηφαιστείου και τη λάβα που έκαψε τις πέτρες και µετέβαλε το χώµα σε πορώδες έδαφος πλούσιο σε στάχτη, κίσσηρη και ελαφρόπετρα.

Βρεθήκαμε στην Σαντορίνη για το 1ο Διεθνές Συνεδρίου Οινοτουρισμού (IMIC 2016) και ακούσαμε πολλά από Ελληνες και ξένους Ακαδημαικούς, οινοπαραγωγούς και εμπλεκόμενους με τον Τουρισμό, αλλά ο Γιάννης Μπουτάρης γνώστης όσο λίγοι του κρασιού και Δήμαρχος Θεσσαλονίκης –τιμώμενο πρόσωπο του Συνεδρίου- έδωσε το δικό του στίγμα.
«Θα σας πω κάτι για τον οινοτουρισμό. Το κρασί είναι art de vivre, είναι στοιχείο καλοπέρασης, όποιος έρχεται στο οινοποιείο ενδιαφέρεται να περάσει καλά, να ακούσει μια ιστορία να ζήσει μια εμπειρία, όχι μόνο να πιει καλό κρασί. Εδώ η Αυστρία έχει καταφέρει να έχει στην κοιλάδα του Ρήνου 5 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις από τον οινοτουρισμό».

Ελάτε να κάνουμε οινοτουρισμό. Να συστηθούμε με τον πολιτισμό και την κουλτούρα της Σαντορίνης μέσα από την πανάρχαια τέχνη του οίνου και τις παμπάλαιες τεχνικές επιβίωσης των αµπελώνων σ’ ένα εξαιρετικά αφιλόξενο οικοσύστηµα.
Εδώ και χιλιάδες χρόνια τα κλήματα στην Σαντορίνη «αμπελιά» ή «κουλούρα», ακουμπάνε στην μάνα γη. Πρόκειται για μία αυτοσχέδια και μοναδική στον κόσμο τεχνική κλαδέματος.

Στριφογυρίζουν το κλήμα γύρω γύρω ώστε να σχηματιστεί ένα στρογγυλό προστατευτικό καλάθι, η λεγόμενη «αμπελιά» ή «κουλούρα», μέσα στην οποία μεγαλώνουν τα τσαμπιά προστατευμένα από τις σκληρές συνθήκες, όπως τους ισχυρούς ανέμους, σύννεφα σκόνης και άμμου (που τα τραυματίζουν) και τον καυτό ήλιο. Παράλληλα απολαμβάνουν και την ποσότητα της υγρασίας του εδάφους που χρειάζονται, ιδιαίτερα σημαντικό μιας και το νερό στη Σαντορίνη είναι ελάχιστο.

Από το μεσαιωνικό χωριό στολίδι της Σαντορίνης τον Πύργο ως τον Αρχαίο κάμπο της Οίας, για το Κτήμα-Οινοποιείο Σιγάλα -στους Μπαξέδες- η διαδρομή στην ηρεμία του τοπίου σε αποζημιώνει με τα χρώματα της Θηραϊκής γης και ξυπνάει την…αξιοπρέπεια της μνήμης.

Κι αν «οι παρέες γράφουν ιστορία» όπως λέει και το τραγούδι, αυτές οι παρέες της Σαντορίνης με τις οικογενειακές κάναβες ταξίδεψαν με πάθος το Ασύρτικο της από τα σπίτια τους σ’ όλο τον κόσμο, έκαναν brand τα κρασιά της στις διεθνείς αγορές και έσωσαν μια σπουδαία ποικιλία που κινδύνευε με εξαφάνιση, λόγω της άναρχης δόμησης, όπως το Μαυροτράγανο.

Παλιοί και αυτόχθονοι αμπελώνες σε υψώματα που κατηφορίζουν στις πλαγιές, κλιμακωτές μαύρες πεζούλες χτισμένες με κομμάτια πετρωμένης λάβας, καφέ ξερολιθιές και λευκά σπίτια με μπλε πορτοπαράθυρα έχουν στήσει εδώ και αιώνες ένα σκηνικό που δεν το χορταίνεις.

Στο Κτήμα Σιγάλα που είναι επισκέψιμο για οινοτουριστικές περιηγήσεις μάθαμε τα πάντα για το κρασί και τα στάδια παραγωγής του, από την Παναγιώτα Καλογεροπούλου.

Στην αυλή του στην άκρη του αμπελώνα πνιγμένη από γλάστρες με λουλούδια, μυρωδικά και βότανα–μου θύμησε την αυλή της γιαγιάς στο χωριό- ζήσαμε μία συναρπαστική γευστική εμπειρία.

Δοκιμάσαμε γουλιά γουλιά 11 αρωματικά, πλούσια και φινετσάτα κρασιά με χαρακτήρα απ’ όλες τις ποικιλίες της Σαντορίνης συνδυάζοντας τα με Κυκλαδίτικες γεύσεις, που δημιούργησε η Κυριακή Φωτοπούλου. Κρύα πιάτα με εποχικά προϊόντα από το μποστάνι του κτήματος, χειροποίητες τάρτες και Κυκλαδίτικα τυριά.

Όπως το βαθύ κόκκινο “Μμ” (Μαυροτράγανο 60% και Μανδηλαριά 40%) με αρώματα ώριμων κόκκινων φρούτων και μπαχαρικών ή το δυνατό και έντονο ερυθρό κρασί, με αισθητή μεταλλικότητα και πικάντικο τελείωμα “Μαυροτράγανο” (100% Μαυροτράγανο) με λιαστό ντοματάκι. Το αρωματικό, με νότες από τροπικά φρούτα, άνθη και βότανα “Αηδάνι” με ντολμαδάκια μαγειρεμένα με αμπελόφυλλα από την ομώνυμη ποικιλία. “Ασύρτικο- Αθήρι” (75% Ασύρτικο και 25% Αθήρι) λαμπερό, με αρώματα ώριμων εσπεριδοειδών με Σαντορινιά φάβα. Αχυρόξανθο λεπτά αρώματα κυρίως εσπεριδοειδών το “Σαντορίνη” (100% Ασύρτικο) έδεσε τέλεια με χλωρό τοπικό τυρί. Eλιές με το “Σαντορίνη Βαρέλι” (100% Ασύρτικο) με την λεμονάτη επίγευση και τις καπνιστές νότες από το δρύινο βαρέλι.

Το ιδιαίτερο με την ευγενή οξειδωτική παλαίωση “Νυχτέρι” (100% Ασύρτικο), το φινετσάτο “Καβαλιέρο” (100% Ασύρτικο) με εσπεριδοειδή, μέλι, χαμομήλι, λευκά και κίτρινα άνθη και ορυκτά στοιχεία, τον γλυκό ερυθρό “Απηλιώτη” (100% Μανδηλαριά) με ισορροπία γλύκας και οξύητητας από αρώματα γλυκών του κουταλιού και πικρής καραμέλας, με νότες από μπαχαρικά και καπνό.

Και η απογείωση σε πλούσια αρώματα κόκκινων φρούτων και λουλουδιών με το ροζέ “Εάν” (100% Μαυροτράγανο) συνοδεία από…εναλλακτικό ντάκο. Κρητικό παξίδι αλλειμμένο με Σαντορινιό πελτέ, λάδι, κάπαρη και καπαροφυλλα (γεύσεις από τα χρόνια της αθωότητας). Επιδόρπιο γλυκό με σοκολάτα με γουλιές από ένα παλαιωμένο “σταρ” –όσο πιο σκούρο καφέ είναι το χρώμα του τόσο πιο παλιό- το διεθνώς φημισμένο γλυκό “Vinsanto” (75% Ασύρτικο και 25% Αηδάνι) με κυρίαρχα τα αρώματα ξηρών και καραμελωμένων φρούτων.

Και στην θαλασσινή διαδρομή στους ‘Αγιους 7 Παίδες μία γουλιά από τα “7 Χωριά” από το Κτήμα Σιγάλα, με την 12η γεύση Ασύρτικο με ιδιοσυγκρασία από το Ακρωτήρι. Υμνος στο terroir της Σαντορίνης και στην οινική…λάβα του συναρπαστικού Ασύρτικου. Ο γύρος της Σαντορίνης με διαφορετικές γεύσεις από τα επτά χωριά της Οία, Ημεροβίγλι, Πύργο, Βουρβούλο, Φηρά, Μεγαλοχώρι, Ακρωτήρι.

Τα κρασιά του Κτήματος Σιγάλα εξάγονται σε ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Αυστρία, Ολλανδία, Αγγλία, Κύπρο, Ελβετία, Χονκ Κονγκ, Ιαπωνία και έχουν αποσπάσει χρυσά βραβεία και διακρίσεις σε Διεθνείς και Ελληνικούς διαγωνισμούς.
Πληροφορίες για όλα τα επισκέψιμα οινοποιεία στην Σαντορίνη εδώ.
Τα πάντα για την Σαντορίνη χειμώνα-καλοκαίρι μ’ ένα click
Ευχαριστούμε…
…τον Δήμαρχο Θήρας Νίκο Ζώρζο που έκανε την επιθυμία μας πράξη
…τον Λευτέρη Ζώρζο για την υπέροχη φιλοξενία-εμπειρία στο Boutique Hotel Voreina Gallery Suites στον Πύργο, ένα κατάλυμα minimal με κυκλαδίτικη αισθητική και eco χαρακτήρα που θυμίζει κατοικήσιμη gallery με έργα Ελλήνων δημιουργών και στις εννέα σουίτες του, καθώς και όλο το εξυπηρετικό προσωπικό του ξενοδοχείου.
…την Οργανωτική Επιτροπή του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου Οινοτουρισμού στη Σαντορίνη (IMIC 2016) που βοήθησε στην Οινοπεριήγηση μας -και όχι μόνο- στην Σαντορίνη και ιδιαίτερα την Μαρία Λιάτσου
…την Παναγιώτα Καλογεροπούλου και όλη την δυνατή ομάδα από το Κτήμα Σιγάλα για την μύηση «στα του οίνου».