‘Ολα για την Λευκάδα

Τα πάντα και όλα για την Λευκάδα από τον ειδικό. Στην Λευκάδα, ένα νησί από τα διαμάντια του Ιονίου μας ξεναγεί με όλες τις πληροφορίες ο Λευκαδίτης δημοσιογράφος Ηλίας Γεωργάκης. Απολαύστε το ταξίδι και μυηθείτε σε μυστικά για το νησί από τον ειδικό. Ο Ηλίας Γεωργάκης γράφει για την δική του Λευκάδα στο blog του και το μοιράζετε μαζί μας.   
 images ΛΕΥΚΑΔΑ: Μυστικά και προτάσεις από τον Λευκαδίτη
δημοσιογράφο στα «ΝΕΑ» Ηλία Γεωργάκη
(τουριστικός οδηγός)

'Ολα για την Λευκάδα
‘Ολα για την Λευκάδα
Ολα για την Λευκάδα των ποιητών και των λογίων. Των ρεκόρ και του απέραντου γαλάζιου. Η Λευκάδα με το άλλο μπλε της θάλασσας. Με τα πεύκα να υποκλίνονται στα κύματα. Η Ομηρική Ιθάκη. Πρωτοπόρος στον πολιτισμό. Με τα μονόξυλα τους έρημους αλήτες στο μώλο. Η Λευκάδα των παιδικών μας χρόνων. Η μεγάλη ερωμένη. ‘’Η αβασίλευτη στο πέλαο δόξα, του Σικελιανού.
Η Λευκάδα της καρδιάς μας. Με τις μοναδικές ομορφιές, τη καταπράσινη φύση, τον πολιτισμό της, την παράδοσή και τους ανθρώπους της. Όσοι έρχονται στη Λευκάδα είναι σίγουρο ότι θα ξαναγυρίσουν. Γιατί η Λευκάδα είναι  μάγισσα. Σε κερδίζει, σε αιχμαλωτίζει. Σε καθηλώνει.
Πολλά είναι τα μοναδικά της πλεονεκτήματα. Καταρχάς είναι η πλωτή γέφυρα του νησιού το οποίο το καθιστά γενικότερα προσβάσιμο για τον επισκέπτη, από οποιοδήποτε μέρος κι αν έρχεται, ο οποίος ταυτόχρονα κερδίζει χρόνο και χρήματα γιατί δεν επιβαρύνεται με έξοδα φέρρυ – μπόουτ.

'Ολα για την Λευκάδα
‘Ολα για την Λευκάδα
gifseaΕπίσης γιατί οι παραλίες του νησιού (Πόρτο Κατσίκι, Εγκρεμνοί, Κάθισμα, Αγιοφίλι, Γύρα, Αη Γιαννης κ.α.) είναι από τις πιο όμορφες της Μεσογείου ενώ τα Πριγκηπονησσα (ένα σύμπλεγμα νησιών απέναντι από το Νυδρί) είναι απείρου κάλους (μεταξύ αυτών και η Μαδουρη του Βαλαωρίτη και ο Σκορπιός του Ωνάση).
Ελάτε λοιπόν να κάνουμε ένα μικρό ταξίδι στη δική μου Λευκάδα. Να μυρίσουμε τον οργισμένο μάραθο του Κάστρου, να χαθούμε στα κύματα της Νηράς και να ‘’ακούσουμε’’ τη συναυλία της αρμύρας και του πεύκου.

Πώς θα πάτε

gifcarοδικώς σε 4-5 ώρες με στάσεις (μέσω Αθηνών-Πατρών και γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου), καθώς απέχει από την Αθήνα 356 χλμ.
busgif Με ΚΤΕΛ, καθημερινά εκτελούνται 4 δρομολόγια διάρκειας 5 ωρών.
tel-1210-5150108 Κηφισός
tel-126450-22364 Λευκάδα 

 gifsurfer Για βουτιές 

 

'Ολα για την Λευκάδα
‘Ολα για την Λευκάδα
att Η Λευκάδα φημίζεται για τις παραλίες της και το τουρκουάζ χρώμα της θάλασσας. Το Πόρτο Κατσίκι και οι Εγκρεμνοί κάθε χρόνο ψηφίζονται ως οι καλύτερες στην όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλο το κόσμο. Βρίσκονται και οι δυο 45 χιλιόμετρα από την πόλη, νοτιοδυτικά του νησιού.
Μια επίσκεψη στη Λευκάδα δεν θα είναι ολοκληρωμένη αν δεν κολυμπήσετε στα βραβευμένα νερά του Πόρτο Κατσίκι, αν δεν κατεβείτε (και ανεβείτε…) τα 336 σκαλοπάτια για να φτάσετε στην παραλία Εγκρεμνοί και αν δεν πάρετε το καραβάκι για την παραλία Μύλος κοντά στον Άγιο Νικήτα. Άλλες παραλίες είναι: το Κάθισμα (δίπλα στο χωριό Αγιος Νικήτας). Το Αγιοφύλι (κοντά στη Βασιλική(η πρόσβαση γίνεται  με καραβάκι από τη Βασιλική), ο Μύλος δίπλα στον Άγιο Νικήτα (κι  εδώ η πρόσβαση γίνεται με καραβάκι από τον Άγιο Νικήτα ή μπορείτε να πάτε από ένα μονοπάτι). Εντυπωσιακή είναι η παραλία Γύρα-Μύλοι-Αγιος Γιάννης (εξω από την πόλη). Άλλες παραλίες είναι  ο Μικρός Γιαλός στον Πόρο (με χοντρό βότσαλο), η Αμμούσω (μετά το Μαραντοχώρι), ο Γιαλός στο Αθάνι, oι παραλίες στο Καλαμίτσι κ.α.

ferry Διαδρομές στην θάλασσα

'Ολα για την Λευκάδα
‘Ολα για την Λευκάδα
Από το Νυδρί καθημερινά με φέρυ – μπόουτ σε απόσταση τεσσάρων ναυτικών μιλίων μπορείτε να επισκεφθείτε το μικρό κατάφυτο νησί της Λευκάδας το Μεγανήσι. Έχει τρεις οικισμούς το Βαθύ, το Κατωμέρι και το Σπαρτοχώρι και τρία γραφικά λιμάνια, τα Σπήλια, τον Αθερινό και το Βαθύ.
Από την πόλη της Λευκάδας και το Νυδρί διοργανώνονται ημερήσιες κρουαζιέρες με καΐκια για τα Πριγκιποννήσια (Σκορπιός του Ωνάση, Μαδουρή του Αρ. Βαλαωρίτη, Σπάρτη, Σκορπίδι, Χελώνι και το Μεγανήσι). Επίσης από τη Βασιλική διοργανώνονται ημερήσιες εκδρομές για τις εκπληκτικής ομορφιάς παραλίες Πόρτο Κατσίκι, Εγκρεμνούς και Αγιοφύλλι.
Μπορείτε να νοικιάσετε από μικρά βαρκάκια έως ταχύπλοα και ιστιοπλοϊκά από γραφεία ενοικιάσεως σκαφών και να απολαύσετε τα απόμερα ερημικά λιμανάκια της χερσονήσου στο Γένι και το Δεσίμι (απέναντι από το Νυδρί) καθώς και του Μεγανησίου και να φθάσετε μέχρι τα κατάφυτα νησάκια Καστό (με την καταπληκτικής ομορφιάς φωκότρυπα) και Κάλαμο (με το πευκοδάσος που φθάνει μέχρι τη θάλασσα).

address-icon-1-150x150 Κάνε click στον χάρτη για παραλίες

 

beach

giftrekking Ορεινές διαδρομές

 

'Ολα για την Λευκάδα
‘Ολα για την Λευκάδα

Ανηφορίζοντας από την πόλη 1ος σταθμός το χωριό Λαζαράτα (10χλμ. από την πόλη), έδρα του Δήμου Σφακιωτών, το χρώμα της φύσης, οι καλοσυνάτοι, φιλόξενοι και ευγενείς κάτοικοί του σας προσφέρουν μοναδικές και αξέχαστες διακοπές. Τα παραδοσιακά ορεινά χωριά Σπανοχώρι, Κάβαλος, Ασπρογερακάτα και Πινακοχώρι, στεφανωμένα με πράσινο, κτισμένα αμφιθεατρικά στο βουνό έχουν ταιριάξει την παράδοση με τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Προσφέρουν την ηρεμία της υπαίθρου και την ειλικρινή ανθρώπινη επικοινωνία με σεβασμό προς τον επισκέπτη.
Επισκεφθείτε το φαράγγι της Μέλισσας, το Λαογραφικό Μουσείο στον Κάβαλο και δείτε τα πανέμορφα καμπαναριά των Εκκλησιών της περιοχής.
Πιείτε τον καφέ σας στα Ασπρογερακάτα κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια. 

 

'Ολα για την Λευκάδα
‘Ολα για την Λευκάδα

Στη θέση Φρυάς, μεταξύ Καβάλου και Ασπρογερακάτων, σώζονται «Τούρκικα πηγάδια» ιδιαίτερης τεχνοτροπίας από την περίοδο 1478-1684. Ένα από αυτά υδροδοτούσε όλα τα χωριά του Δήμου. Συνεχίζοντας τη διαδρομή σας θα συναντήσετε τους Πηγαδισάνους και στη συνέχεια την Καρυά (14χλμ. από την πόλη), ορεινό κεφαλοχώρι με πολλά νερά και βλάστηση. Είναι απλωμένο αμφιθεατρικά σε λόφους και έχει σπίτια χτισμένα με την τοπική αρχιτεκτονική αλλά και παλιούς μύλους.
Μπορείτε να επισκεφθείτε το Λαογραφικό Μουσείο Καρυάς και το παλιό Μοναστήρι του Αγ. Ιωάννη στο Λιβάδι (17οςαιώνας) και να αγοράσετε χειροποίητα καταπληκτικής τεχνικής κεντήματα, τα «Καρσάνικα κεντήματα». 

medium-idea-33-3-15037 Οπωσδήποτε βέβαια θα πιείτε τον καφέ σας ή θα απολαύσετε το ουζάκι σας στην όμορφη πλατεία με τα αιωνόβια πλατάνια. Μην ξεχάσετε, όσο και ταλαιπωρημένοι να είστε, να συνεχίσετε την διαδρομή σας προς το χωριό Εγκλουβή. Εκεί μπορείτε να αγοράσετε τις καταπληκτικές «φακές Εγκλουβής» και να ανεβείτε να θαυμάσετε τα αγροτικά μνημεία των Βόλτων, ανάβοντας και ένα κερί στο ξωκλήσι του Αγ. Δονάτου και να θαυμάσετε την πανοραμική θέα από το ψηλότερο μέρος του Νομού από το εκκλησάκι του Αγ. Ηλία. 

'Ολα για την Λευκάδα
‘Ολα για την Λευκάδα

Επιστρέφετε στη πόλη με την ίδια διαδρομή ή έχετε και τις εναλλακτικές λύσεις κατεβαίνοντας από το χωριό Εγκλουβή. Να περάσετε από το ορεινό χωριό Πλατύστομα και να κατεβείτε προς το Περιγιάλι θαυμάζοντας τη θέα από τα Πριγκιποννήσια. Ή να περάσετε από το ορεινό χωριό Αλέξανδρος και να κατεβείτε προς τη Νικιάνα, περνώντας από το Μοναστήρι των Αγ. Πατέρων στους Σκάρους ή από το ορεινό χωριό Βαυκερή και να κατεβείτε προς Νυδρί θαυμάζοντας από ψηλά την πανέμορφη θέα του νησιώτικου συμπλέγματος. 

address-icon-1-150x150 Κάνε click στον χάρτη για ορεινές διαδρομές

lef

Αναλυτικές το άρθρο για την Λευκάδα του τουρισμού και του πολιτισμού στο blog του Ηλία Γεωργάκη εδώ.  
Το doreandiakopes ευχαριστεί τον δημοσιογράφο Ηλία Γεωργάκη για την παραχώρηση του κειμένου. 
Ο Ηλίας Γεωργάκης είναι δημοσιογράφος στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»  (από το 1983) και συγγραφέας (Λευκάδα 1960). Σπούδασε δημοσιογραφία. Καλύπτει το ρεπορτάζ για ασφαλιστικά και εργασιακά θέματα. 
Το 2004 τιμήθηκε με το Βραβείο Ιδρύματος Προαγωγής Δημοσιογραφίας Μπότση για την εγκυρότητα των ρεπορτάζ που έχουν σχέση με την ασφάλιση και τα εργασιακά δικαιώματα.  
Από το 2007 έως το 2011 διετέλεσε εκλεγμένος εκπρόσωπος των δημοσιογράφων στα ”ΝΕΑ” στο Μικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ (Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών). Το 2005 βραβεύτηκε για τη δημοσιογραφική συμβολή του κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, στο πλαίσιο της κοινοτικής πρωτοβουλίας EQUAL. Έχει εκδώσει 4 ποιητικές συλλογές με τίτλους :«Θαλασσινό Ελεγείο», «Το Άλλο Μπλέ», «Ορφέως 2» (εκδόσεις ‘ΑΓΚΥΡΑ’), και «Χορεύουν τα Κόκκινα» (εκδόσεις ‘ΑΓΚΥΡΑ). Στίχοι του έχουν μελοποιηθεί από γνωστούς Έλληνες συνθέτες. Είναι παντρεμένος με τη Σοφία Αναγνωστοπούλου και έχει δύο παιδιά. Τον Παναγιώτη και τη Μυρτώ. Νονός του είναι ο γνωστός Λευκαδίτης ηθοποιός Ηλίας Λογοθέτης.