Τα δικαιώματα σας στα καταλύματα

 

Αν κάτι πάει στραβά, τα δικαιώματα σας στο ξενοδοχείο και στο ενοικιαζόμενο δωμάτιο. Είναι να μην σου τύχει η στραβή στο ξενοδοχείο ή στο ενοικιαζόμενο. Άλλα να περιμένεις, άλλα να έχεις δει και άλλα να βρεις. Και δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο στις διακοπές. Αλλά αν σου τύχει ας γνωρίζεις τουλάχιστον τα δικαιώματα σου. 

Τα δικαιώματα σας στα καταλύματα
Τα δικαιώματα σας στα καταλύματα


Η Ενωση Καταναλωτών – Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ) συμβουλεύει για τις αναποδιές.

hotelΞενοδοχεία

➜ Οι τιμές διαμορφώνονται ελεύθερα και πρέπει να αναγράφονται σε κάθε δωμάτιο. 
 Θα πρέπει να τηρούνται όλες οι διαφημιζόμενες παροχές, όπως και να προσφέρεται ότι ακριβώς ζητήσατε και συμφωνήθηκε ανάλογα με τις δυνατότητες του ξενοδοχείου και του δωματίου (απόσταση από τη θάλασσα, θέα, κλιματισμός, τηλεόραση, internet, πρωινό, κλπ).
➜ Ο ξενοδόχος έχει δικαίωμα να σας ζητήσει προκαταβολή ως το 25% της τιμής του δωματίου (προαιρετικά), αλλά δεν μπορεί να είναι μικρότερη από το μίσθωμα μιας ημέρας.
 Η προκαταβολή χάνεται μόνο σε περίπτωση που ματαιώσετε ή αναβάλετε το ταξίδι και δεν έχετε ενημερώσει εγκαίρως τον ξενοδόχο (τουλάχιστον 21 μέρες πριν), διαφορετικά υποχρεούται να επιστρέψει τα χρήματα.
➜ Αν χρησιμοποιήσετε το δωμάτιο λιγότερες από τις συμφωνηθείσες ημέρες, θα πρέπει να ειδοποιήσετε εγκαίρως για να μην έχετε καμία επιβάρυνση, διαφορετικά θα πρέπει να καταβάλετε το 50% της τιμής που αρχικά συμφωνήθηκε.

Τα δικαιώματα σας στα καταλύματα
Τα δικαιώματα σας στα καταλύματα

  Για να κατοχυρωθείτε, θα πρέπει ο ξενοδόχος να σας απαντήσει εγγράφως με fax ή e-mail μέσα σε 3 ημέρες ότι το αποδέχεται. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει έγγραφη απάντηση ή άλλη απόδειξη της κράτησης, αυτή θεωρείται ότι έγινε για μία ημέρα και ανανεώνεται καθημερινά σιωπηρώς (εφόσον κανείς πελάτης – ξενοδόχος δεν δηλώνει το αντίθετο). 
  Εγκαταλείπετε το δωμάτιο ως τις 12 το μεσημέρι, ενώ αν παραμείνετε έως τις 6 το απόγευμα θα επιβαρυνθείτε με το 50% της τιμής. 
  Σε περίπτωση που ο ξενοδόχος αδυνατεί να προσφέρει το δωμάτιο που έχει αποδεχτεί να διαθέσει, υποχρεούται να εξασφαλίσει διαμονή σε άλλο κατάλυμα της ίδιας τουλάχιστον κατηγορίας, στην ίδια πόλη που να προσφέρει τις ίδιες ανέσεις και εν γένει παροχές με εκείνες που διαφημίζει για το δικό του κατάλυμα.
  Ο ξενοδόχος φέρει ευθύνη μόνο για τα πολύτιμα ή μεγάλης αξίας αντικείμενα και χρήματα που του έχει παραδώσει ο πελάτης, δίνοντας σχετική απόδειξη.
  Η διατήρηση μέσα στο ξενοδοχείο κάθε είδους κατοικίδιων ζώων απαγορεύεται εκτός αν διατίθεται στο ξενοδοχείο ειδικός χώρος. Σε κάθε περίπτωση να υπάρχει αντίστοιχη συνεννόηση μεταξύ ξενοδόχου και τουρίστα καταναλωτή για το θέμα αυτό. Η χρέωση των τηλεφωνημάτων από το ξενοδοχείο είναι ελεύθερη.

Τα δικαιώματα σας στα καταλύματα
Τα δικαιώματα σας στα καταλύματα 

INNovation-Room-logo-pngΕνοικιαζόμενα δωμάτια 


➜  Να φέρουν το ειδικό σήμα του ΕΟΤ. 

➜  Να έχουν το στοιχειώδη εξοπλισμό ενός σπιτιού (ψυγείο. κουζίνα, σκεύη).
➜  Να έχουν σωστό φωτισμό.
➜  Να είναι καθαρά και να παρέχονται σεντόνια και πετσέτες.
➜  Οι τιμές και εδώ διαμορφώνονται ελεύθερα, αλλά αναγράφονται υποχρεωτικά στα δωμάτια. 

 

Τα δικαιώματα σας στα καταλύματα
Τα δικαιώματα σας στα καταλύματα

 

 

UntitledgifΓια οποιοδήποτε πρόβλημα απευθυνθείτε:

Στην Τουριστική Αστυνομία
tel
 1571

Στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού

tel 210-3310392, 210-3310716 
mail complaints@gnto.gr  

Στην Γενική Γραμματεία Καταναλωτή
tel 1520 mail info@efpolis.gr

Στην Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ

tel 210-3304444  mail katagelies@ekpizo.gr