Μπάστια Κορσική, όμορφη και γραφική

Προσωπικά λάτρεψα την Κορσική που είχα την τύχη να επισκεφθώ αρκετά χρόνια πριν. Ηθελα εδώ και καιρό να μοιραστώ αυτό το ιδιαίτερο ταξίδι μαζί σας, που μυρίζει Ελλάδα.

Bastia-Κορσική, όμορφη και γραφική σε μπλε και πράσινο φόντο

Μπάστια Κορσική, όμορφη και γραφική
Μπάστια Κορσική, όμορφη και γραφική

Αλλά, μου έλλειπε η πληροφορία του σήμερα, μέχρι που βρέθηκε στον δρόμο μου η  Maria Georgaki-Cuello, Ελληνίδα που ζει χρόνια στην Κορισκή. Η καλύτερη ξεναγός που αποφάσισε να γράψει για τους αναγνώστες του doreandiakopes για την Bastia την δεύτερη μεγάλη πόλη της Κορσικής.
Απολαύστε το συναρπαστικό ταξίδι μαζί της. 

Λίγα λόγια για την πόλη

Μπάστια Κορσική, όμορφη και γραφική, Citadella παλιά πόλη
Μπάστια Κορσική, όμορφη και γραφική, Citadella παλιά πόλη
Η Bastia είναι μια ζωντανή πόλη γεμάτη ζωή και ιστορία λουσμένη στο φως. Την ιστορία της, την ανακαλύψει ο επισκέπτης σε κάθε βήματα του μέσα στα πανέμορφα σοκάκια και κτίρια που πολλά χρονολογούνται από τον περασμένο αιώνα καθώς η πόλη έχει διατηρήσει το χρώμα της και τίποτα δεν στάθηκε ικανό στο πέρασμα του χρόνου να το καταστρέψει.

 

Μπάστια Κορσική, όμορφη και γραφική
Μπάστια Κορσική, όμορφη και γραφική. Στα στενά του Saint Florent
Επίσης η Bastia και η Κορσική γενικότερα ήταν η πρώτη περιοχή της Ευρώπης που απελευθερώθηκε από τους Ναζί το 1943.  Έχει εντυπωσιακά κτήρια, σύμβολα της τοπικής αρχιτεκτονικής, συμπεριλαμβανομένων πλατεία του Αγίου Νικολάου , την εκκλησία της Αγίας Μαρίας , τη μεγάλη και πολύ σημαντική Εκκλησία του Αγίου Jean Baptiste καθώς και το θέατρο της, που πάντα δραστήριο φιλοξενεί αδιάκοπα υπέροχες θεατρικές και μουσικές  παραστάσεις, κάποιες φορές και από την Ελλάδα! 

 

Μπάστια Κορσική, όμορφη και γραφική, κεντρική Πλατεία Saint Nicolas
Μπάστια Κορσική, όμορφη και γραφική, κεντρική Πλατεία Saint Nicolas

Οι δύο κεντρικοί της λεωφόροι, η λεωφόρος Campici και η λεωφόρος  Paoli γεμάτες μαγαζιά εστιατόρια και μπαράκια καλούν τον επισκέπτη να τα περιδιαβεί. 

 

Μπάστια Κορσική, όμορφη και γραφική
Μπάστια Κορσική, όμορφη και γραφική

 

O πεζοδρόμος της  Rue Napoleon στην καρδιά της πόλης είναι ότι καλύτερο για την βόλτα σας.

 

doreandiakopes-place-saint-nicolas
Μπάστια Κορσική, όμορφη και γραφική, πλατεία Saint Nicolas

 

Η πόλη είναι καθαρή και περιποιημένη. Στην πλατεία του Saint Nicolas μπορούν οι επισκέπτες να ενημερωθούν για τα πάντα από το τουριστικό περίπτερο για κάθε τι σχετικά με την διαμονή τους.

 

Μπάστια Κορσική, όμορφη και γραφική
Μπάστια Κορσική, όμορφη και γραφική και το τρενάκι

 

Ένα γεύμα, καφέ και ένα ποτά στα πολλά μαγαζιά της πλατείας Saint Nicolas είναι σκέτη απόλαυση.
Mπορεί κανείς να κάνει βόλτες μέσα στην πόλη και με το τρενάκι που βάζει το δημαρχείο τα καλοκαίρια.

 

Μπάστια Κορσική, όμορφη και γραφική
Μπάστια Κορσική, όμορφη και γραφική

 

Οι άνθρωποι είναι φιλόξενοι και ευγενικοί. Ίσως σε κάποιους ενδεχομένως  να φανούν απόμακροι, δεν είναι, απλώς δεν είναι δουλοπρεπείς, φροντίζουν να εξυπηρετούν τους επισκέπτες της, με βάση τι δική τους αντίληψη. Το σίγουρο είναι ότι κανείς δεν φεύγει δυσαρεστημένος από την Bastia και γενικότερα από την Κορσική, και να διευκρινίσω ότι αν και η Κορσική κατακλύζεται από εκατομμύρια τουρίστες, διαθέτει παρά πολλές μικρές, μεσαίες και άριστες οργανωμένες τουριστικές μονάδες, ΟΧΙ όμως σαν αυτές που συνηθίζονται στα ελληνικά νησιά (πχ τεράστια ξενοδοχειακά συγκροτήματα).

 

bastia6_doreandiakopes
Μπάστια Κορσική, όμορφη και γραφική, παλιό λιμάνι
Οι Κορσικανοί είναι άριστα εξοικειωμένοι με το ελληνικό στοιχείο καθώς στον νησί υπάρχει ελληνική κοινότητα στα χωριά Cargese (Καρυές) Piana (Πιάνα) κ.λπ. Οι οποίοι είναι απόγονοι των μανιατών που εγκαταστάθηκαν στην Κορσική στα μέσα του περίπου τον 16ου με αρχές του 17ου  αιώνα για να γλιτώσουν την τουρκοκρατία.

corsika2_doreandiakopes
Στα βουνά της Κορσικής


Η πόλη έχει επίσης και τραίνο. Συνδέεται σιδηροδρομικώς με την πρωτεύουσα του νησιού στην νότια πλευρά, το Ajaccio που είναι και πατρίδα του Μεγάλου Ναπολέοντα. 

 

corsica1_doreandiakopes
Στα βουνά της Κορσικής

 

Η διαδρομή είναι ονειρική και μπορώ να πω με σιγουριά ότι είναι η ωραιότερη που έχω κάνει στη ζωή μου. Διασχίζει τα πανύψηλα και πανέμορφα βουνά της Κορσικής με τα πανέμορφα χωριά, τις λίμνες στα 1700 και στα 1800 μέτρα, τα πολλά ποτάμια και τα τεράστια δάση με τα υπεραινώβια δέντρα τους.

 

corsica_doreandiakopes
Στα βουνά της Κορσικής
To εισιτήριο του τραίνου Bastia-Ajaccio, κοστίζει 12€ να πας και 12€ να γυρίσεις.
Οι κάτοικοι εκτός από τα Γαλλικά πάρα πολλοί μιλούν ιταλικά καθώς και την τοπική διάλεκτο τα Κορσικανικά.

bastia8_doreandiakopes
Μπάστια Κορσική, όμορφη και γραφική

Αξίζει να επισκεφτείτε

bastia9_doreandiakopes
Μπάστια Κορσική, όμορφη και γραφική

Περιδιαβαίνοντας τα σοκάκια της Bastia θα νοιώσετε ότι σε πολλά σημεία ο χρόνος σταμάτησε. Τα δρομάκια της και πολλά κτήρια είναι ίδια όπως ήταν πριν από 70-80 ή 100 χρόνια.

bastia9_doreandiakopes
Μπάστια Κορσική, όμορφη και γραφική
Αξίζει να επισκεφτείτε την Citadella με το φρούριο της μια πανέμορφη μεριά της πόλης με πολλά εστιατόρια και μπαράκια, το Μουσείο της Bastia, απαραίτητα το υπέροχο παλιό λιμάνι γεμάτο ταβέρνες, μπαράκια και κόσμο, καθώς και την εκκλησία του Βαπτιστή Ιωάννη (Jean Baptiste).

 

bastia10_doreandiakopes
Μπάστια Κορσική, όμορφη και γραφική. Το υπέροχο παλιό λιμάνι

Μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε τα εμπορικά μαγαζιά της πόλης που πολύ συχνά ξαφνιάζουν με τις πολύ καλές προσφορές στα εμπορεύματα τους ακόμα και σε περίοδο που δεν έχει εκπτώσεις. 

 

bastia10_doreandiakopes
Μπάστια Κορσική, όμορφη και γραφική και η ξεναγός μας Μαρία
Σε ότι και αν αποφασίσετε να ψωνίσετε επιβάλλεται να κάνετε μια πολύ γρήγορη «έρευνα αγοράς» γιατί το ίδιο ακριβώς προϊόν μπορεί να το βρείτε σε άλλο μαγαζί σε πολύ καλύτερη τιμή. Απαραίτητα αυτό ισχύει και για τα σούπερ μάρκετ σε περίπτωση που χρειαστεί να αγοράσετε τα τρόφιμα σας και ότι άλλο χρειάζεστε. Αν έχετε έστω και λίγο χρόνο μην μπείτε σε όποιο βρείτε μπροστά σας. Θα εκπλαγείτε τι οικονομία θα κάνετε στις διακοπές σας με τις διαφορετικές τιμές. Ένα μεγάλο σουπερ μάρκετ με πολύ καλές τιμές για τρόφιμα και όχι μόνο (αλλά και ρουχα-παπουτσια-είδη κάμπιγκ κτλ) είναι το E’Leclerc και με διαφορά στις τιμές από τα άλλα. Βρίσκεται πίσω από το πάρκο της πόλης πολύ κοντά στο κέντρο της  στην περιοχή FAGO.

Εκδρομές

port-elbalouga_doreandiakopes
Μπάστια Κορσική, όμορφη και γραφική, Port Elbalouga
Εκτός από την πόλη της Bastia αξίζει να επισκεφτείτε γιατί είναι και κοντά τα εξής:
Τα παραθαλάσσια χωριά Pietranera έως την Erbaluga που τώρα έχουν σχεδόν ενωθεί με την πόλη της Bastia όπου εξυπηρετούνται και με αστικό το λεωφορείο της πόλης.

 

saint-florent3_doreandiakopes
Κορσική και καλό κρασί

Το διάσημο για τα καταπληκτικά κρασιά το πανέμορφο χωριό Patrimonio 20χλ.απο την πόλη, γεμάτο αμπελώνες και κάβες κρασιών. Το 2013 κέρδισε το βραβείο για το καλύτερο κρασί στην Γαλλία.

farinole-2_doreandiakopes
Μπάστια Κορσική, όμορφη και γραφική, παραλία Farinole
Δεν μπορεί κανείς να φύγει από την Μπαστιά αν δεν επισκεφτεί την υπέροχη παραθαλάσσια κωμόπολη Saint Florent 25χλ και δίπλα από το Patrimonio και τέλος την παραλία της Farinole 28χλ.

 

farinolecamping_doreandiakopes
Camping στο Farinole και η Μαρία με το σκύλο της
Από την Bastia, όπου υπάρχει και  κάμπιγκ «STELLA» δίπλα στην θάλασσα και πνιγμένο στην κυριολεξία στα δέντρα με φοβερή σκιά για την σκηνή. Αυτό είναι το πιο οικονομικό και κοστίζει κατά άτομο 5€ (Αύγουστος) συν έξτρα το αυτοκίνητο και ρεύμα αν θέλεις.
 

Που θα κοιμηθείτε 

bastia12_doreandiakopes
Μπάστια Κορσική, όμορφη και γραφική, κέντρο πόλης


Υπάρχουν δεκάδες καταλύματα ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενες κατοικίες στην πόλη και γύρω από αυτήν όπως είναι καθώς και το χωριό.  Υπάρχουν και τα κάμπινγκ που μπορούν να σας φιλοξενήσουν. 

 

camping_doreandiakopes
Camping στην Κορσική


Το πιο κοντινό κάμπινγκ το οποίο είναι εξαιρετικό και απέχει μόνο 9 χλ από το κέντρο της πόλης είναι το San Damiano. Βρίσκεται επάνω στην θάλασσα σε μια τεράστια αμμώδη παραλία. Οι τιμές του διαφέρουν ανάλογα το μήνα που θα το επισκεφτείτε. Ενδεικτικά αναφέρω ότι τον Ιούλιο-Αύγουστο η τιμή κατά άτομο είναι 8,75€ +5 το αυτοκίνητο, και έξτρα το ρεύμα  αν κάποιος θελήσει παροχή ρεύματος. Το τελικό ποσό που εγώ πλήρωσα πέρυσι γιατί είχα πάει είναι στα 24ευρώ την ημέρα. Αυτό το κάμπινγκ διαθέτει και μπανγκαλόου. Οι τιμές από τώρα μέχρι τέλος Ιουνίου και μετά το Σεπτέμβριο πέφτουν στα 7 ευρώ περίπου το άτομο έξτρα το αυτοκίνητο κτλ. Αυτό το κάμπινγκ έχει περίπου παροχές ξενοδοχείου, και αν και είναι κοντά στην πόλη είναι ήσυχο.

 

saint-florent-5_doreandiakopes
Κορσική. Αποψη του Saint Florent

Επίσης 5-6 κάμπινγκ με τις ίδιες περίπου τιμές υπάρχουν και στο Saint Florent.
Υπάρχουν ακόμα 2 κάμπιγκ δίπλα στην θάλασσα στην παραλία του χωριού  Farinole, 28 χλ μακριά από την Μπαστιά.  
Οι τιμές των ξενοδοχείων είναι αρκετά υψηλές  κατά την καλοκαιρινή σεζόν για τα ελληνικά οικονομικά δεδομένα.
Ενδεικτικά να πω ότι αυτήν την εποχή ένα δίκλινο δωμάτιο στα πιο οικονομικά ξενοδοχεία της πόλης κοστίζει 65-75 το πιο φτηνό.  Εννοείται την περίοδο που κορυφώνονται οι διακοπές δηλαδή Ιούλιο και Αύγουστο σαφώς οι τιμές ανεβαίνουν.

bastia13_doreandiakopes
Μπάστια Κορσική, όμορφη και γραφική με θέα από την παλιά πόλη

Απαραίτητο για αυτόν που θα επιλέξει την Bastia αλλά και όλη την Κορσική για διακοπές είναι να κλείσει από πριν το ξενοδοχείο του, γιατί την προαναφερόμενη περίοδο όλα τα καταλύματα είναι σχεδόν γεμάτα, γιατί οι Γάλλοι, οι Γερμανοί, οι Αυστριακοί και οι Ιταλοί που κατακλύζουν την πόλη πάντα κλείνουν από πριν την διαμονή τους.

 

Μπάστια Κορσική, όμορφη και γραφική. Γέφυρα υδραγωγίου στο Saint Antoine
Μπάστια Κορσική, όμορφη και γραφική. Γέφυρα υδραγωγίου στο Saint Antoine
Ενδεικτικά αναφέρω μερικά ξενοδοχεία της πόλης που θα βρείτε συμφέρουσες τιμές:
Best western Bastia (10 λ. με τα πόδια από το κέντρο της πόλης), Napoleon  (στο κέντρο της πόλης), Sud, Imperial Bastia, Riviera, Le Forum, Μadame Mere, Sampiero, Casa Ghjulia & Αnna Lia, Cyrnea (Pietranera), Thalassa.
Πάρα πολλά καταλύματα υπάρχουν επίσης και στο Saint Florent και στο Patrimonio.
 

Που θα φάτε

Μπάστια Κορσική, όμορφη και γραφική
Μπάστια Κορσική, όμορφη και γραφική
Τα πολλά εστιατόρια της πόλης είναι για κάθε πορτοφόλι. Είναι εύκολο να υπολογίσετε πόσα λεφτά θα ξοδέψετε στο φαγητό σας πριν καθίσετε, γιατί όλα ανεξαιρέτως τα εστιατόρια, ρεστοράν, ταβέρνες έχουν τα μενού τους με τις τιμές έξω ακριβώς από το κατάστημα τους σε θέση που δεν υπάρχει περίπτωση να μην τα δείτε.
Αν δεν σας ικανοποιεί ότι δείτε διαβάζετε πριν καθίσετε διαβάστε ολόκληρο τον τιμοκατάλογο που είναι ανηρτημένος. Στα περισσότερα εστιατόρια της πλατείας μπορεί να φάει κάποιος με 10-12€. Εκεί που είναι πιο τσιμπημένες οι τιμές είναι στο παλιό λιμάνι και στην Citadella.
Υπάρχουν μαγαζιά που με 20-25€ τρώνε πολύ καλά δύο άτομα.
Η μέση τιμή ενός καφέ είναι από 2,50 εως 3,50€ περίπου αναλόγως στο μαγαζί που κάθεστε πουθενά παρακάτω.
Ένα ποτήρι μπύρα 50ml κοστίζει περίπου στα 3€.
Ένα απλό σαντουιτς 3€-3,5€.

 

Μπάστια Κορσική, όμορφη και γραφική εστιατόριο πάνω στην θάλασσα στο Farinole
Μπάστια Κορσική, όμορφη και γραφική εστιατόριο πάνω στην θάλασσα στο Farinole
Απαραίτητα να δοκιμάσετε το ποτό Pastis 3€, θα νοιώσετε ότι πίνετε ούζο, επίσης δοκιμάστε και την Grappa είναι κάτι σαν το δικό μας το τσίπουρο.
Χαρακτηριστικό είναι ότι στην πόλη δεν λειτουργούν φαστ φούντ εκτός από ένα «τύπου φαστ φούντ» στην κεντρική πλατεία (Saint Nicolas) της πόλης που μπορεί  κανείς να φάει φτηνά και καλά με 10€. Είναι το μοναδικό.
 

 

Ομορφο και γραφικό Patrimonio
Ομορφο και γραφικό Patrimonio

Οι ντόπιοι συνήθως σερβίρουν στα εστιατόρια τους τα προϊόντα του νησιού, αφού φημίζεται για τα κρέατα, τα κρασιά, τα αλλαντικά τα οποία τα συνιστώ ανεπιφύλακτα καθώς και τα φανταστικά τυριά τους. Έξαλλου το νησί έχει τεράστια κτηνοτροφία και γεωργία.
Ενδεικτικά αναφέρω μερικά μαγαζιά που δεν είναι από τα ακριβά:
Cafe de la Paix, Maria΄s cafe, Pizzeria Chez Vincen, A Tana, A Casavella, La Grotte, Le Saugon (για εξωτικό φαγητό). Από 14€ έως 20€. Flanche (μέσα στο εμπορικό κέντρο Geant οικονομικό και καλό φαγητό) στο δρόμο που οδηγεί προς το αεροδρόμιο, Brasserie Colomba, Au Palais des Glaces.

 

Κορσική, όμορφη και γραφική. Κάβα στο Saint Florant
Κορσική, όμορφη και γραφική. Κάβα στο Saint Florant
Φεύγοντας από την πόλη όποιος είναι λάτρης του κρασιού μπορεί να αγοράσει τα εκατοντάδες υπέροχα κρασιά τους, που εκτός από τις κάβες μπορείτε να τα βρείτε και στα σουπερ μάρκετ.
Οι τιμές τους ξεκινάνε από 1,70€ μέχρι όσα μπορεί να διαθέσει κάποιος.

 

Κορσική, όμορφη και γραφική. Εκκλησία Saint Martine Patrimonio
Κορσική, όμορφη και γραφική. Εκκλησία Saint Martine Patrimonio
 

Bastia και πως πάμε  

Aεροπορικώς: Από Αθήνα-Παρίσι και Παρίσι-Bastia (αεροδρόμιο Poretta) ή Αθήνα-Μασσαλία και Μασσαλία-Βastia
Aκτοπλοϊκώς: Από την Ιταλία και τα λιμάνια Λιβόρνο, Γένοβα, ή τη Σαβόνα. Οι πόλεις αυτές συνδέονται απευθείας με το Λιμάνι της Bastia.
Επίσης από την πλευρά της Γαλλίας συνδέεται με τα λιμάνι της Μασσαλίας, Νίκαιας, και Τουλόν.
Φθηνά αεροπορικά εισιτήρια αναζητήστε εδώ
Ακτοπλοϊκά εισιτήρια αναζητήστε σε www.mobylines.com και www.corsica-ferries.co.uk

Η ομάδα του www.www.www.doreandiakopes.com ευχαριστεί την Maria Georgaki-Cuello