Πράσινος τουρισμός

Πράσινος τουρισμός, επιστροφή στην φύση για όσους αγαπούν πραγματικά το περιβάλλον και δεν κανιβαλίζουν τραυματίζοντας το (ναι, γιατί υπάρχουν κι αυτοί οι δήθεν φυσιολάτρες). Η κουλτούρα της επίδειξης στο ταξίδι και στις διακοπές σύμφωνα με τους ειδικούς ανήκει ήδη στον προηγούμενο αιώνα. Οι πράσινες διακοπές κερδίζουν έδαφος στην εποχή της κρίσης που φαίνεται να αφυπνίζει την οικολογική μας συνείδηση. 

Διαμονή σε… πράσινα ξενοδοχεία και κάμπινγκ επιλέγουν όλο και περισσότεροι ταξιδιώτες για τις διακοπές τους. Επιστροφή στην φύση πέρα από τον ήλιο και την θάλασσα με τον αριθμό των τουριστικών μονάδων που υιοθετούν πιο φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές να αυξάνεται συνεχώς. 

Πράσινος τουρισμός
Πράσινος τουρισμός


Στην Γαλλία, εδώ και χρόνια η αρμονική συνύπαρξη με την φύση αποτελεί status διακοπών ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο αρκετοί ταξιδιώτες δίνουν νόημα στις διακοπές τους βάζοντας τέρμα στην άσκοπη απραξία επιλέγοντας κάποια εθελοντική οικολογική εργασία και όχι μόνο μαύρισμα σε μία παραλία.

Πράσινος τουρισμός
Πράσινος τουρισμός

Περισσότεροι από 300.000 Γάλλοι προτιμούν τον «υπεύθυνο» -όπως ονομάζεται τουρισμό- μέσω της οργάνωσης «Agir», η οποία τους κατευθύνει σε οικολογικά ξενοδοχεία, προγράμματα διακοπών χωρίς αυτοκίνητο και πεζοπορίες στην εξοχή. Μελέτη της Ifop που πραγματοποιήθηκε σε ανώτερα στελέχη έδειξε ότι το 59% αναζητά τις διακοπές κοντά στην φύση και είναι διατεθειμένο να πληρώσει επιπλέον στις μετακινήσεις του για να μην επιβαρυνθεί το περιβάλλον με καυσαέρια.

Πράσινος τουρισμός, επιστροφή στην φύση
Πράσινος τουρισμός

 
Περισσότεροι από το ένα τρίτο των στελεχών δηλώνουν έτοιμοι να δοκιμάσουν κάποια εθελοντική οικολογική εργασία ή απασχόληση στη διάρκεια των διακοπών τους.

huttopia-rambouillet-le-site-4-1
Πράσινος τουρισμός
Πράσινος τουρισμός
Το 80% των Γερμανών τουριστών δηλώνουν ότι τα υψηλά περιβαλλοντικά πρότυπα παίζουν σημαντικό ρόλο όταν σχεδιάζουν τις διακοπές τους, ενώ το 1/3 των Αμερικανών υποστηρίζουν ότι είναι πρόθυμοι να πληρώσουν παραπάνω, αρκεί το ταξίδι και η διαμονή τους να είναι φιλικά προς το περιβάλλον. Το ίδιο λέει και το 21% των Βρετανών που ταξιδεύουν εκτός της χώρας τους.

Πράσινος τουρισμός, επιστροφή στην φύση
Πράσινος τουρισμός
Τάση, μόδα ή ανάγκη ένα είναι σίγουρο ότι “η κρίση έβαλε τέρμα στην κουλτούρα της επίδειξης –ακόμα και στις διακοπές μας- και ενίσχυσε την οικολογική συνείδηση”, όπως υποστηρίζει ο διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας, Ζαν Βιαρ.

Πράσινος τουρισμός, επιστροφή στην φύση
Πράσινος τουρισμός
“Οι διακοπές, τονίζει μεταξύ άλλων, είναι από τις καλύτερες ενδείξεις για τις τάσεις μιας κοινωνίας. Και αυτή την κίνηση επιστροφής σε αξίες όπως η οικογένεια και η φύση τη νιώθουμε όλο και περισσότερο. Πριν από είκοσι χρόνια ο τουρισμός ήταν sea, sex and sun. Σήμερα συνδέεται περισσότερο με την παρέα, τους φίλους, την οικογένεια και την αναζήτηση κάποιου νοήματος“.